Održavanje zgrada – Obaveze, troškovi i organizacija

Godišnji programa održavanje stambene zgrade donosi skupština stanara, a u to održavanje spadaju radovi čijije cilj zaštita zgrade i njenih zajedničkih delova, kao i održavanje i zamene uređaja, instalacije i opreme. Pored toga, postoji tekuće i investiciono održavanje, a ako živite u zgradi, sigurno biste voleli da znate šta tu sve spada i koje su Vaše obaveze po pitanju odžavanja zgrade u kojoj živite.

zgradi, sigurno biste voleli da znate šta tu sve spada i koje su Vaše obaveze po pitanju odžavanja zgrade u kojoj živite.

6

Kao što smo već rekli, godišnji program održavanja donosi skupština stanara. Osim toga, mora se odrediti kome se stanari mogu obratiti u slučaju nekog kvara, a skupština stanara mora da odredi i ko će voditi računa o ispravnosti liftova, instalacije i opreme i obavestiti nadležnu ustanovu u slučaju bilo kakvog kvara.

7

Troškove održavanje stambene zgrade snosi vlasnici stanova, i to prema površini koja je u njihovom posedu. Iznos koji je određen za tekuće održavanje i hitne intervencije vlasnici stanova plaćaju osobi koja je zadužena za naplatu a vodi se i izveštaj o prihodima i rashodima koji mogu da pogledaju svi vlasnici stanova.

8

Način organizacije poslova održavanje date zgrade određuje skupština stanara zajedno sa vlasnicima stanova. Ukoliko se postigne takav dogovor, poslovi oko održavanja se mogu poveriti i nekom preduzeću za stambene usluge, a to mogu uraditi i dve zgrade zajedno, s tim što se tada odnosi regulišu putem pisanog ugovora.