Obezbedite pravo osvetljenje za kuhinju

Kada je u pitanju kuhinja, najvaznije je da je ona funkcionalna i prijatna. Da bi se to dogodilo, treba razmisljati ne samo o kuhinjskim elementima, vec i o pravilnoj rasveti koja mora biti funkcionalna i kvalitetna kako bi Vam rad i boravak u ovo prostoriji bio sto prijatniji. Kao i kod drugih soba u Vasem stanu ili kuci, i ovde je bitno da rasveta bude raznovrsna, tj. da potice iz vise izvora.

oba u Vasem stanu ili kuci, i ovde je bitno da rasveta bude raznovrsna, tj. da potice iz vise izvora.

index

U vecini kuhinja se rasveta svodi na centralno svetlo, koje je cesto nedovoljno i neprakticno. Rasveta koja se nalazi na plafonu ne baca dovoljno svetlosti na radnu povrsinu, i to najcesce zbog visecih elemenata, sto dovodi do toga da sami stvaramo senku dok radimo. Iz tog razloga su za kuhinju vrlo prakticne svetiljke koje se nalaze ispod gornjih elemenata.

images10

Da bi Vam rasveta bila zaista funkcionalna, treba da imate jako svetlo iznad radne povrsine, sudopere i elektricnih uredjaja. To moze biti red svetiljki sa donje strane gornjih elemenata ili halogene sijalice ugradjene u ormarice. Ako ste vec uradili kuhinju i treba Vam resenje za tu situaciju, tu su svetiljke koje se kace preko sistema sa sinama, kao i lajsne sa svetiljkama.

index9

Za prijatnu atmosferu i funkcionalnu rasvetu nije bitno samo uvesti sto vise svetla, vec ono mora biti pravilno postavljeno tako da baca svetlost tamo gde Vam je ona najpotrebnija. Tako su, na primer, visece svetiljke koje ravnomerno sire svetlost prigodnije za trpezariju, a za kuhinju odaberite osvetljenje koje se moze prigusiti ili pojacati nezavisno od drugih svetala.

index7