Oaza mira u Vasem dvoristu – Ukljucite elemente japanskog vrta

Vasa kuca sa placem na Zlatiboru moze postati prava oaza ako se upoznate sa par principa japanskog vrta i resite da ih ispostujete. Tih principa nema mnogo, treba se samo voditi jednostavnoscu i tajnovitoscu, ukljuciti zenimljive detalje i potruditi se da prirodu pokazete u njenom najprirodnijem obliku. Ovakva oaza mira, koja elemente iz prirode prikazuje u minijaturnom izdanju, ce biti savrseno mesto za opustanje nakon celodnevnog stresa. Pogledajte kako da to postignete.

vitoscu, ukljuciti zenimljive detalje i potruditi se da prirodu pokazete u njenom najprirodnijem obliku. Ovakva oaza mira, koja elemente iz prirode prikazuje u minijaturnom izdanju, ce biti savrseno mesto za opustanje nakon celodnevnog stresa. Pogledajte kako da to postignete.

2

Kada je u pitanju doza tajanstvenosti, nju mozete postici stazama od prirodnog kamena i visokim zbunjem koje krije po neko iznendjenjenu vidu fontane ili jezerceta. Voda, koja deluje smirujuce, igra veliku ulogu u japanskom nacinu uredjenju vrta, pa se pobrinite da pronadjete bar malo mesta za fontanicu ili potocic. Ako se opredelite za fontanu, idealno bi bilo da to bude od kamena koji je prosaran mahovinom kako bi se sto bolje docarala prirodna scena.

3

U japanskom vrtu cvece nije posebno zastupljeno, ali se zato moze videti dosta kamenja, sljunka, vodenih biljaka i bambusa. Od biljaka se jos koriste one azijske, pri cijem izboru treba obratiti posebnu paznju na teksturu lisca. Opredelite se za paprat i ukrasne trave, a tu bi trebalo da se nadje i zimzeleno drvece koje ce Vam pruziti zastitu od pogleda sa ulice, i to mogu biti tisa ili bor, bitno je da ih lepo odrzavate i oblikujete. Ipak, cvece ne treba potpuno zaobici, jer ono simbolise godisnja doba. Posadite japansku tresnju, kamelije, iris i japanske anemone, a nemojte zaboraviti ni na lotosov cvet u ribnjaku.

vodeni-elementi-za-vas-vrt-44946-611x408-201305281016

Kamenje je jos jedan sastavni element japanske baste, i to vece okruglo, ali i manje ostro. Ono okruglo donosi i simbolise unutrasnji mir, a hrapavo i ostro prikazuje planinske vrhove u malom izdanju. Birajte kamenje neobicnog oblika, i to srazmerno velicini vrta. Od ovog kamenja mozete napraviti stazicu ili ih iskoristiti samo za naglasavanje pojedinih delova vrta.

zenski-magazin-japanski-vrt-u-vasoj-basti-2