Montazne i zidane kuce – slicnosti i razlike

Ako se dvoumite između naručivanja montažne kuće i gradnje klasične, zidane kuće, postoje činjenice u koje treba da budete upućeni pre nego što donesete konačnu odluku. Montažne kuće, koje spadaju u grupu tradicionalnih nepokretnosti i procenjuju se na isti način kao i standardno građene kuće, mogu se prilagoditi potrebama vlasnika, a vreme izgradnje znatno je kraće od vremena potrebnog za izgradnju klasične zidane kuće. One se mogu postaviti na bilo koju podlogu, uključujući već postojeće podrumske prostorije, a njihova cena je znatno manja od sume koju treba izdvojiti ako se odlučite za zidanu kuću. Ukoliko se i dalje dvoumite koji je pravi izbor za Vas, evo još nekih prednosti i mana montažnih kuća.

đene kuće, mogu se prilagoditi potrebama vlasnika, a vreme izgradnje znatno je kraće od vremena potrebnog za izgradnju klasične zidane kuće. One se mogu postaviti na bilo koju podlogu, uključujući već postojeće podrumske prostorije, a njihova cena je znatno manja od sume koju treba izdvojiti ako se odlučite za zidanu kuću. Ukoliko se i dalje dvoumite koji je pravi izbor za Vas, evo još nekih prednosti i mana montažnih kuća.

Montazne-kuce prizemne-montane-kue-645449735

I pored velikog izbora dizajna montažnih kuća, proizvođači nude i mogućnost projektovanja po željama vlasnika. Međutim, dok kod zidanih kuća ograničenja gotovo da i ne postoje, dizajn montažnih kuća ograničen je mogućnostima transporta i ugradnje. U slučaju montažnih kuća, u pogonu fabrika se proizvode sekcije koje se gotove transportuju na gradište i tamo spajaju, zbog čega često nije moguće da sve želje kupca budu ispunjene. Ipak, one se smatraju ekološkim kućama i spadaju u grupu “zelene gradnje”, kako zbog obnovljivih izvora energije, tako i zbog mogućnosti da se demontiraju i u potpunosti uklone sa lokacije.

color_12366027526e7aa31630 26a

Održavanje montažne kuće je isto kao i održavanje obične kuće, dok od kvaliteta materijala od koje je montažna kuća izgrađena i stručnosti izvođača radova zavisi njena trajnost. Zbog toga što su lakše od klasično zidanih kuća, one su otpornije na zemljotrese, a zahvaljujući tome što se prave od negorivih ili slabo gorivih materijala, otporne su na požare isto koliko i klasične kuće. Međutim, debljina spoljašnjeg zida manja je od klasičnog “sendič” zida, što za posledicu ima lošiju zvučnu izolaciju, što se može rešiti upotrebom dodatnih izolacinih materijala. Premda su svojstva zvučne izolacije na strani čvrste gradnje, pravilno urađena termoizolacija potrebna je u oba tipa gradnje.

13a 9cdf9de7-7c20-43db-a3be-daa294a595fd