Male promene za veliku uštedu struje

Za osetnu uštedu struje dovoljno je uvesti par sitnih promena u domu i svakodnevnom ponašanju. Uz par saveta i smernica, ušteda električne energije se može drastično povećati i napraviti pozitivne promene u Vašem kućnom budžetu. Evo par jednostavnih saveta za svaku prostoriju u Vašem domu koji će vam u tome pomoći.

omu koji će vam u tome pomoći.

преузимање (4)

Obične sijalice u svim prostorijama zamenite onim štedljivima. Njihova cena jeste malo veća, ali one traju do četiri puta duže i troše četiri puta manje struje od običnih sijalica.

преузимање

U kuhinji se uglavnom troši najviše struje, ali uz par saveta to možete redukovati. Pri kupovini kuhinjskih uređaja, odlučite se za one koji štede struju. Oni jesu nešto skuplji, ali dugoročno gledano, vrlo su isplatljivi. Ako pri kuvanju poklopite šerpu, možete uštedeti čak i do 30 posto električne energije. Držeći vrata frižidera otvorena duže nego što je potrebno, rasipate energiju, pa zato na to obratite pažnju. Takođe, nije preporučljvo da šporet i frižider budu jedan do drugog. Ipak, ukoliko je to neminovno, obezbedite odgovarajuću izolaciju. Mašinu za sudove koristite ekonomično i uključujte je samo onda kada se napuni.

images

Način za uštedu energije u dnevnoj sobi jeste isključivanje uređaja kada nema nikoga u sobi. Pored toga, kada je u pitanju kupovina televizora, odlučite se za LCD ekran koji je efikasniji nego plazma televizor jer blokira svu nepotrebnu pozadinsku svetlost. Kod računara je bitno znati da upotreba skrin sejvera ne pomaže pri uštedi energije, tako da je preporučljivo da bude isključen kada se ne koristi.

images (1)