Agencije za nekretnine – Prava i obaveze agencije i nalogodavca

Mnogi kupci i prodavci nekretnina radije angažuju agenciju koja će preuzeti sve njihove obaveze, nego da to rade sami, i to sa pravim razlogom. Agencije specijalizovane za posredovanje u prometu nekretnina za Vas traže kupca, odnosno prodavca, i obavljaju sve obaveze koje se tiču dokumentacije za datu nekretninu, uključujući proveru nekretnine i sklapanje predugovora i ugovora o kupoprodaju.

e za datu nekretninu, uključujući proveru nekretnine i sklapanje predugovora i ugovora o kupoprodaju.

7

Agencija za nekretnine naplaćuje svoju proviziju tek prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora, i to od kupca, na taj način što na prodajnu cenu koju je odredio prodavac doda svoju proviziju. Smatra se da se tek tada može reći da je posredovanje bilo uspešno pa se tada vrši i plaćanje. Agencija nema pravo na proviziju u slučaju štet do koje bi došlo u slučaju da zna da posreduje za kupca koji nema sredstava da isplati prodavca nekretnine ili za prodavca za koga zna da iz nekog pravnog razloga ne može da izvrši prodaju.

6

Obaveza agencije je da obavesti klijenta o svim potencijalnim prilikama za sklapanje ugovora, odnosno da obavesti kupca o svim ponudama koje bi ga mogle zanimati, i da prodavca informiše kad god se neko interesuje za nekretninu koju on prodaje.

10

Bilo da ste kupac ili prodavac nekretnine, u gotovo svakom trenutku možete da otkažete saradnju sa agencijom, a niste u obavezi ni da prodate svoju nekretninu kupcu kojeg je agencija našla. Ipak, ono što ne smete jeste da pokušate da kontaktirate sa kupcem ili prodavcem kojeg je agencija pronašla u pokušaju da ostvarite kupoprodaju mimo agencije koja je posredovala.

8