Zakup stana – Ugovor o zakupu

Kako iznajmljivanje stana može postati problematično, najbolje je insistirati na potpisivanju ugovora o zakupu. Koji su elementi takvog ugovora i razlozi za raskid ugovora o zakupu, saznajte u sledećem tekstu.

13

Svaki ugovor o zakupu, osim imena i podataka ugovornih strana, kao i datuma zaključenja ugovora, mora da sadrži i podatke o stanu koji se iznajmljuje, odnosno daje u zakup. Takođe treba navesti visinu kirije, datum i način isplaćivanja, trajanje zakupa i datum stupanja tog ugovora na snagu. Još treba definisati i uslove za otkaz ugovora i navesti imena svih lica koja će tu živeti. Predlaže se da se definiše koja strana snosi troškove redovnog i vanrednog održavanja i ko plaća sve dažbine.

12

Osim ako nije drugačije navedeno u ugovoru, smatra se da se radi o zakupu na neodređeno vreme. Ugovor o zakupu prestaje kada istekne period koji je naveden, ako se strane slože i potpišu raskid ugovora ili ako dođe do otkaza.

11

Razlozi za otkaz ugovora se navode u samom ugovoru, a zakupodavac pored toga može da otkaže ugovor samo u određenom broju slučajeva. Razlozi mogu biti: korišćenje stana drugačije od načina koji je naveden u ugovoru, neplaćanje zakupnine tri meseca zaredom, odnosno 4 meseca u toku cele godine, ukoliko zakupac nanosi štetu ili na bilo koji način uznemirava druge stanare.