Stanarsko pravo – Sta je tacno stanarsko pravo i koje to prednosti donosi

Iako se stanarsko pravo više ne može steći, s obzirom na to da je ta mogućnost ukinuta 1959. godine za stanove u privatnoj svojini i 1992. za one u državnoj svojini, oni koji su to pravo stekli pre tog roka, kao i oni koji su zainteresovani za kupovinu stana nad kojim neko ima stanarsko pravo, obično imaju više nepoznanica i pitanja. Pokušaćemo da razrešimo neke od glavnih problema.

o, obično imaju više nepoznanica i pitanja. Pokušaćemo da razrešimo neke od glavnih problema.

2

Stanarsko pravo je zapravo pravo na dugoročan zakup, pri čemu zakupodavac ima vrlo ograničene mogućnosti za otkaz ugovora o zakupu, a zakupac ima pravo da doživotno koristi stan ali može i da ga otkupi. Osim toga, to pravo mogu naslediti i članovi njegove uže porodice.

3

Zakupnina takvog stana zavisi od površine i kvaliteta stana i zgrade, a ta suma se menja dva puta godišnje. Nosilac prava može trajno da koristi taj stan, isto kao i članovi njegovog domaćinstva, osim ako im on iz nekog, opravdanog, razloga ne uskrati to pravo. Ipak, to pravo se ne može uskratiti maloletnom detetu ili bračnom drugu, a u slučaju razvoda mora se doneti odluka ko će od supružnika biti nosilac stanarskog prava.

4

Može se izvršiti i razmena stanova između dva nosioca stanarskog prava. Prvo je potrebno da od zakupodavaca dobiju pismenu saglasnost, a u slučaju da oni to odbiju, zakupci imaju pravo da se obrate sudu radi utvrđivanja da su ispunjeni svi uslovi za tu razmenu. Uslovi za razmenu nisu ispunjeni ako postoje uslovi za otkaz ugovora ili ako je razmena neosnovana.

1