Sobne biljke – Pravilna nega tokom jeseni i zime

Dolazak hladnijih dana zahteva i određene izmene u nezi sobnih biljaka. Ukoliko niste sigurni kako to da uradite, evo par saveta koji će Vam pomoći da prilagodite negu svojih sobnih biljaka novom godišnjem dobu i rešite problem nedostatka prirodne svetlosti i pada temperature.

2

="https://www.svenekretnine.com/blog-images/uploads/2016/10/21.jpg">2

Promene koje nastaju u jesen u vidu smanjenja temperature i vlažnosti vazduha mogu da dovedu do toga da biljke gube lišće i venu. One više ne mogu biti na terasi pa im se moraju obezbediti adekvatni uslovi unutar kuće ili stana.

Idealna temperatura za sobno cveće je između 15 i 20 stepeni, osim kada je u pitanju hrizantema ili oleander, kojima odgovara i niža temperatura, pa ove biljke možete smestiti i u neki hladniji hodnik. Pored toga, redovno uklanjajte uvelo lišće sa svojih biljaka.

Biljkama je potrebna vlažnost vazduha koje u zatvorenim prostorima u zimskom periodu nema dovoljno, pa bi trebalo da pored grejnih tela postavite posudu sa vodom i na taj način obezbedite potrebnu vlažnost. Osim toga, udaljite biljke od grejnih tela i redovno ih orošavajte.

Kada je u pitanju zalivanje tokom hladnih dana, ono zavisi od vrste biljke i temperature prostorije u kojoj se ona nalazi. Sobne biljke koje tokom zime miruje zahteva manje vode, dok one koje cvetaju treba češće zalivati. Pored toga, voda kojom ih zalivate treba da odstoji pre korišćenja.