Kupovina placa – Na sta posebno obratiti paznju pri kupovini

Ukoliko ste zaljubljenik u kuce i zelite da jednu izgradite za sebe i po svojoj zamisli, verovatno cete prvo morati da se suocite sa kupovinom placa. A to nije ni malo jednostavan zadatak. Da biste ovakvu kupovinu zavrsili uspesno, potrebno je da budete upoznati sa najbitnijim stavkama koje treba proveriti pre konacne odluke.

proveriti pre konacne odluke.

57

Za plac na  kome zelite da gradite najbitnije je proveriti sta se tu moze graditi i da li je to uopste dozvoljeno. To mozete saznati nakon sto pribavite detaljan regulacioni ili urbanisticki plan za dato podrucje. Ukoliko takav dokument ne postoji, najverovatnije gradnja nije dozvoljena, ali detaljnije informacije mozete dobiti u Sekretarijatu za urbanizam i gradjevinske poslove.

61

Podjednako je bitno da proverite pravo koriscenja na zemljistu. Prodavac je u obavezi da Vam obezbedi resenje koje jasno govori da je zemljiste gradjevinsko a sam prodavac se mora naci na listi registrovanih korisnika koja se u tom resenju takodje nalazi. Moguce je i da je on jedini korisnik, sto je redji, ali za Vas povoljniji slucaj.

59

Trebalo bi da zatrazite i kopiju plana iz Geodetskog zavoda. Ova kopija, pored plana, sadrzi i spisak korisnika zemljista. Ukoliko se ovaj podatak ne slaze sa spiskom korisnika u vlasnickom listu, trazite da se izvrsi ispravka uknjizenja pre nego sto se i sami registrujete kao korisnik.

60

Pored toga, jos je vazno da imate i potpun vlasnicki list kao i overene izjave o odricanju prava prece kupovine od strane su-korisnika, sto je bitno ukoliko kupujete samo deo vece parcele, u kom slucaju prodavac svoj deo mora prvo da ponudi su-korisnicima i proveri da li je neko od njih zainteresovan za kupovinu. Ukoliko nije, pribavite pisane, overene izjave da se odricu tog dela placa.