Kako da gajite zacinske biljke u Vasem domu

Ako volite sveže začine, možete vrlo lako da ih uzgajate u svom domu, a broj začinskih biljaka koje uspevaju kao kućne biljke je iznenađujuć. Dekorativno i ukusno začinsko bilje možete da gajite čak i u malim stanovima, samo je potrebno da za njih rezervišete lep kutak sa dosta svetlosti. Gajenje ovakvih biljaka je vrlo jednostavno, a svoju kreativnost možete izraziti i lepim policama za njihovo izlaganje, kao i ukrašavanjem saksija u kojima će rasti.

ti. Gajenje ovakvih biljaka je vrlo jednostavno, a svoju kreativnost možete izraziti i lepim policama za njihovo izlaganje, kao i ukrašavanjem saksija u kojima će rasti.

Kitchen_Herb_Garden преузимање (1)


Prostorija u kojoj ćete gajiti začinske biljke treba da ima dobro strujanje vazduha, a temperatura bi trebalo da bude izmađu 19 i 22 stepena Celzijusa. Svaka posuda koja ima najmanje 12 cm u prečniku će biti dovoljno dobra za ovu svrhu, dok god ima rupu za drenažu. Zalivanje zavisi od veličine i vrste biljke, kao i doba godine – zimi im je potrebno manje vode jer je nivo svetlosti niži.

преузимање zacinsko bilje_dnevna
Začinske biljke koje odlično uspevaju kao kućne biljke jesu nana, ruzmarin, majčina dušica, origano i bosiljak. Sveže začinsko bilje možete koristiti kao dodatak hrani ali i u kozmetici. Možete ih čak i sušiti, dovoljno je da ih umotate u gazu i ostavite na mestu koje nije direktno izloženo sunčevim zracima. Najzanimljiviji način da ovim biljkama sačuvate svežinu jeste da ih zamrznete. Sitno ih iseckajte, stavite u posude za led, prelijte vodom i zamrznite. Kada Vam budu bile potrebne, odledite ih i dodajte jelima.

imageskuhinja12