Centralno grejanje – prednosti i mane

Pri izboru sistema za grejanje, mogućnosti su brojne a odluka kompleksna i sa dugoročnim posledicama. Centralno grejanje postaje sve popularniji izbor, ali i ova vrsta grejanja ima svoje prednosti i mane. Pre donošenja odluke o sistemu grejanja treba uzeti u obzir faktore kao što su cena ugradnje, estetika, vreme koje je potrebno da se postigne temperatura i slično. Dok je grejanje na drva najstariji i ekološki najprihvatljiviji oblik grejanja, grejna tela na struju su veliki potrošači energije i treba ih izbegavati kao osnovne izvore toplote. Klima-uređaji su nepovoljni jer su često nedovoljni, dok je centralno grejanje najkomfornije. Kod ove vrste grejanja se vazduh ili voda zagrevaju u kotlu a potom se putem cevi i radijatora šalju u prostorije koje se greju. Ipak, pre konačne odluke o uvođenju centralnog grejanja treba sagledati kako pozitivne tako i negativne strane.

dnje, estetika, vreme koje je potrebno da se postigne temperatura i slično. Dok je grejanje na drva najstariji i ekološki najprihvatljiviji oblik grejanja, grejna tela na struju su veliki potrošači energije i treba ih izbegavati kao osnovne izvore toplote. Klima-uređaji su nepovoljni jer su često nedovoljni, dok je centralno grejanje najkomfornije. Kod ove vrste grejanja se vazduh ili voda zagrevaju u kotlu a potom se putem cevi i radijatora šalju u prostorije koje se greju. Ipak, pre konačne odluke o uvođenju centralnog grejanja treba sagledati kako pozitivne tako i negativne strane.

images (2)


Centralno grejanje omogućava ujednačenu temperaturu u svim prostorijama objekta koje se greje. Dok ostali grejni uređaji greju samo prostoriju u kojoj se nalaze, kod centralnog grejanja je situacija malo drugačija. Kotao kao izvor toplote se vezuje za više radijatora koji greju više prostorija. Pored toga, sami regulišete temperaturu, interval grejanja i slično, a kada niste kod kuće, ne trošite energente i ništa ne plaćate, za razliku od korisnika gradskog grejanja. Centralno grejanje je i ekonomičnije od grejanja pojedinačnim izvorima toplote.

193_balansiranje_grejanja_41
Međutim, moramo se osvrnuti i na mane centralnog grejanja. Osnovna stavka jeste to što korisnici kotlova na čvrsto gorivo moraju da lože više puta dnevno, a to nekima može predstavljati problem. Takođe, tu su i veliki početni troškovi ugradnje. Kupovina kotla, izvođenje cevovoda, merna i regulaciona oprema i drugi potrebni elementi zahtevaju značajna finansijska sredstva. Ipak, najveći problem može da stvori nestručno ugrađivanje sistema centralnog grejanja. Mnoge mane u funkcionisanju ovog sistema, kao što je nedovoljna temperatura u grejnom prostoru, direktna su posledica nestručnog ugrađivanja, pa je zato najvažnije pronaći profesionalce za iskustvom za izvođenje ovih radova.

images (1)