Koje je resenje za problem stambenih kredita u francima

Prema podacima Narodne banke Srbije, svaki treći odobreni stambeni kredit indeksiran je u švajcarskim francima, a ukupan iznos dugovanja u ovoj valuti iznosi 1,1 milijardu. NBS je izjavila da je svesna pogoršanog položaja u kome će se korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima naći nakon jačanja franka. Strmoglavi pad evra prema švajcarskom franku imaće posledice po stabilnost finansijskog sistema, što će NBS pratiti, imajući u vidu korisnike kredita indeksiranih u evrima.

ći nakon jačanja franka. Strmoglavi pad evra prema švajcarskom franku imaće posledice po stabilnost finansijskog sistema, što će NBS pratiti, imajući u vidu korisnike kredita indeksiranih u evrima.

преузимање (2)


Što se tiče „gotovih rešenja“ koje nude predstavnici udruženja građana, NBS komentariše da svako rešenje koje bi pomoglo korisnicima kredita u švajcarskim francima podrazumeva prenošenje rizika i troškova, koje bi tada snosila država, banke i NBS. Takođe, u NBS izjavljuju da će pokušati da dođu do najprihvatljivijeg rešenja nakon razgovora sa učesnicima na tržištu. Bankama je u maju 2013. godine data preporuka da se korisnicima kredita indeksiranih u francima omogući otplata tako što bi se rata obračunavala po kursu na osnovu odnosa evra i franka u trenutku odobravanja kredita, korigovanom za najviše osam posto. Korisnici kredita koji su prihvatili ovu ponudu su manje pogođeni rastom franka.

svicarski_franak_060811
UBK Efektiva traži hitnu reakciju državnih organa i NBS i predlaže fiksiranje kursa franka na iznos od 102 dinara za jedan franak, kako bi se korisnicima omogućilo da u budućem periodu otplaćuju svoje kredite u normalnim okolnostima. Takođe, oni smatraju da je potrebno napraviti strategiju za rešavanje problema kredita koji su indeksirani u francima. Oni predlažu da se ovi krediti konvertuju u EVRO kredite po kursu koji je važio na dan isplate kredita. Dalja otplata kredita bi se odvijala po uslovima Evro kredita, čime bi se korisnici ove dve vrste kredita doveli u istu ravan.