Korisni saveti za uredan travnjak

Lep i uredan travnjak je zelja mnogih koji imaju mogucnost da o njemu brinu, ali da biste to postigli, potrebno je da znate par saveta koji ce Vam u tome pomoci. Travnjak je jedan od osnovnih elemenata lepog vrta, a on ce ostati bujan ako se ispravno odrzava. Osim toga, ako planirate da prodate kucu, uredno dvoriste i travnjak podizu cenu nekretnine. Uz narednih par saveta lako cete posaditi i odrzavati travnjak u kome cete uzivati i Vi i svi koji ga vide.

ucu, uredno dvoriste i travnjak podizu cenu nekretnine. Uz narednih par saveta lako cete posaditi i odrzavati travnjak u kome cete uzivati i Vi i svi koji ga vide.

download

Redovno sisanje ojacava travu, ali je potrebno imati ispravnu tehniku: potrebno je sisati manje i cesce i menjati pravac pri svakom kosenju, kako ne biste travu pritiskali uvek u istom pravcu. Tokom leta je pozeljno da trava bude malo visa, jer tako bolje izdrzava susne periode. Ako ste tokom zime zbog leda sipali so, taj deo trave ce se oporavljati oko sest nedelja, a ako je period susan, zalivajte dva puta dnevno da biste ubrzali oporavak. Posle sadnje travu ne treba kositi dok nije dostigla visinu od oko 6cm. Opste pravilo je da se skrati oko polovine stabljike, a ako je previse skratite, postoji mogucnost da je unistite.

nega-zelenih-povrsina

Kako kosenje uklanja hranljive materije iz trave, one moraju biti zamenjene da bi Vam trava bila bujna. Od pocetka proleca bi trebalo da je djubrite na svakih 5 nedelja, a u tu svrhu mozete koristiti azot, kalijum i fosfor. Da bi se djubrivo rastvorilo, dobro zalijte travnjak, ince mozete unistiti travu. Ako kupujete djubrivo, povedite racuna o kolicini nitrogena, jer previse ovog sastojka moze negativno uticati na travu.

images

Zalivanje je veoma vazno za travnjak koji je bujan i zelen celo leto, a koliko cesto treba zalivati zavisi od temperature i vlaznosti vazduha. Nov, tek zasadjeni travnjak je potrebno zalivati jednom dnevno, a starija trava ce poprimiti plavo-sivu boju ako joj je potrebno zalivanje. Ipak, kada je u pitanju zalivanje posle sejanja, povedite racuna da to ne bude agresivno, jer u suprotnom mozete izazvati ispiranje semena. Kako prolazi vreme, smanjujte ucestalost zalivanja, pa do kraja prvog meseca pocnite da zalivate dva puta nedeljno.

download (1)

Da biste pobedili korov u Vasem travnjaku, potrebno je da budete uporni i imate pravu tehniku. Manji korov mozete uklanjati rucno, ali ako korov pocne da preovladjuje, herbicidi ce vam pomoci. Ipak, budite pazljivi pri upotrebi herbicida i pesticida jer hemikalije mogu ograniciti kretanje vode u tlu i negativno uticati na mikroorganizme i gliste koje pomazu da travnjak bude zdrav.

hg.lawn.Cook.jpg