Kako pripremiti dom za grejnu sezonu

Za grejnu sezonu se treba unapred pripremiti, a kako ona uskoro pocinje, mozda se vec pitate sta sve mozete da uradite kako bi Vam dom bio sto toliji i kako da eventualno i ustedite na grejanju. Pratite ove jednostavne i prakticne savete i videcete razliku.

videcete razliku.

4

Kada je u pitanju zagrevanje, najvaznije je da oko vrata i prozora nemate nikakve rupe kroz koje bi toplota mogla da izlazi. Zato je bitno da pre zime pregledate sve sto je potrebno kako biste na vreme mogli da sanirate eventualne pukotine. Osim vrata i prozora, potrebno je unapred proveriti krov, tavan, sporete, dimnjake i radijatore i investirajte u popravke jer ce Vam se ova investicija uveliko isplatiti tokom zime.

images

Ukoliko imate radijatore, na zid iza njih mozete zalepiti aluminijumsku foliju koja ce reflektovati toplotu nazad u prostoriju i na taj nacin ce spreciti da ona odlazi kroz zidove. Aluminijumsku foliju ne morate lepiti na zid, to mozete uciniti na parcetu kartona koji cete staviti izmedju zida i grejalice tako da strana na koji se nalazi folija bude okrenuta ka radijatoru.

radijator

Ako imate kamin, nije preporucljivo da ga koristite kada su temperature jako niske, jer on zapravo izvlaci topao vazduh iz prostorije. Umesto da menjate prozore, ukoliko nisu u suvise losem stanju, nabavite foliju za stakla koja ce pomoci da sacuvate toplotu. Nakon koriscenja rerne, vrata sporeta mozete ostaviti otvorena kako bi se prostorija bar malo dodatno zagrejala, a ako imate ventilator na plafonu, povremeno ga mozete ukljuciti na najmanju brzinu kako bi se topao vazduh pravilno rasporedio.

------ x2 dom

——
x2 dom