Kako pravilno uzgajati petunije

Petunija je jedna od najrasprostranjenijih biljaka za dvoriste i balkon, kod nas se gaji kao jednogodisnja biljka i smatra se jednom od najlepsih vrsta cveca koje pritom traze vrlo malo nege.

28-cvece-Million-bella-u-za

">28-cvece-Million-bella-u-za

Preporuka je da se visece petunije drze na mestu koje je dosta osuncano, treba ih zalivati vodom koja je odstojala i otkidati im uvele cvetove. Pozeljno je i da se jednom nedeljno prihranjuju djubrivom jer samo one biljke koje su snabdevene vodom i hranljivim materijama cvetaju od maja do oktobra.

petunije4

Povedite racuna da ne kvasite listove kada zalivate biljku, a zuti listovi koji se brzo suse su odlican pokazatelj da joj je potrebna dodatna prihrana. Petunije podjednako lose podnose prevelike vrucine i mraz. Kada naidje period vrucina, one zaustavljaju svoj rast do hladnih dana, ali kako lose podnose i hladnocu, treba sacekati topliji period kako biste ih izneli na balkon ili posadili u basti.

petunija1

Ukoliko petunije sadite iz semena, pravo vreme za to je januar i to u supstrat i uz temperaturu oko 22 stepena i povecanu vlaznost vazduha. Nakon pojave prvih klica, temperaturu i vlaznost treba smanjivati. Petunije se mogu razmnozavati i iz reznica, i to pocetkom marta meseca, kada od maticnih biljaka treba otkidati reznice, staviti ih u specijalni supstrat za razmnozavanje i redovno ih orosavati. Kada ozile, mozete ih saditi u saksije ali povedite racuna da izmedju biljaka bude oko 15 cm razmaka.

petunija 3