Kako pravilno ofarbati nameštaj

Uz malo strpljenja, veštine i farbe vrlo lako možete osvežiti svoj stari nameštaj. Međutim, ukoliko niste dovoljno upoznati sa pravim koracima tokom ovog postupka, lako će se desiti da se farba ljušti, da završni sloj nije gladak ili da se pojavljuju balončići na završnom premazu. Ukoliko želite da sami ofarbate stare komade nameštaja i dobijete odličan krajnji proizvod, evo nekoliko pravila koja treba da sledite.

iko želite da sami ofarbate stare komade nameštaja i dobijete odličan krajnji proizvod, evo nekoliko pravila koja treba da sledite.

 

преузимање (2)

Pre nego što počnete da farbate stari nameštaj obavezno ga išmirglajte. Šmirglanje brusnim papirom je neophodno, samo pazite da ne oštetite površinu. Cilj je da površinu koju planirate da farbate učinite malo grubljom kako bi osnovni sloj bolje prijanjao. Nakon toga, išmirglane površine prebrišite vlažnom krpom da biste uklonili ostatke.

Plava-ombre-stolica-slika-5-505x616

Sledeći korak je nanošenje osnovne boje, odnosno prajmera, a za to Vam je potreban mali sunđersti valjak. Možda će Vam biti potrebna i četka ukoliko postoje teže dostupni delovi. Pratite uputstva sa konzerve i dajte prajmeru dovoljno vremena da se osuši.

farbanje1

Valjkom nanosite boju u onoliko slojeva koliko smatrate da je potrebno ili dok ne prekrijete sve ostatke prethodne boje. Između svakog nanošenja je bitno da slojevima date dovoljno vremena da se osuše. Svaki sloj prebrišite suvom krpom pre nanošenja novog sloja da biste uklonili svaku trunku prljavštine koja se možda u međuvremenu tu našla.

images

Poslednji korak jeste nanošenje završnog sloja. Za to će Vam biti potreban novi valjak. Nemojte žuriti, zaštitni premaz treba nanositi lagano da ne bi ostajali balončići i da bi površina bila glatka. Pre korišćenja nameštaja, farba mora potpuno da se osuši, a to je najmanje 72 sata.

05-Farbanje_storarije_uljanom_bojom