Kako negovati zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan je veoma otporna biljka i jedan od najboljih preciscivaca vazduha, a s obzirom na to da zahteva minimalnu negu, mogu je gajiti i pocetnici. Ukoliko se odlucite za vrstu sa listovima koji su potpuno zeleni, dovoljno im je i vrlo malo svetlsoti, za razliku od tipa sa belim prugama koji trazi malo vise svetla inace izgube svoje sarenilo i postanu potpuno zelene.

ji trazi malo vise svetla inace izgube svoje sarenilo i postanu potpuno zelene.

Spider-Plant

Jos jedna prednost zelenog ljiljana je ta da odlicno podnosi veliki raspon temperatura, sto znaci da mu ne smetaju ni zima ni leto, s tim sto se mora zastiti od smrzavanja ako temperatura padne ispod 5 stepeni. Premda zahteva dovoljno vode zbog debelog korenja, povremeno propustanje redovnog zalivanja mu ne smeta jer korenje moze da skladisti vodu i hranu. Zimi  je ovoj biljci dovoljno zalivanje jednom nedeljno, a leti to treba da bude dva puta nedeljno, s tim da povremeno treba prskati listove.

images

U prolece ili leto se moze desiti da zeleni ljiljan pusti izdanke sa belim cvetovima i treba ih ukloniti cim precvetaju. Na tim izdancima se javljaju male ruzice koje se mogu ili odmah posaditi ili staviti u vodu dok ne puste korenje, nakon cega se sade.Pravilno odgajan zeleni ljiljan ima jak koren i brzo raste, pa se zato preporucuje da se svakog proleca presadjuje u vecu saksiju.

spider-plant s6

Preporucuje se i upotreba tecnog dubriva, i to jednom nedeljno od marta do septembra i jednom mesecno od oktobra do februara.

Garden spider plant