Odaberite prave biljke za Vase dvoriste i terasu

Dvoriste ili terasa, ma kako lepo uredjeni, nisu potpuni bez zelenila. Ono uveseljava i ulepsava svaki prostor i cini ga prijatnijim za boravak. Ipak, cesto nije jednostavno odluciti se za biljke koje cete gajiti, narocito ako zelite nesto malo drugacije od ostalih. Ako se nalazite u ovakvoj dilemi, pogledajte par vrsta biljaka koje su neobicne a lepo se uklapaju u svako uredjenje i lako se odrzavaju.

mi, pogledajte par vrsta biljaka koje su neobicne a lepo se uklapaju u svako uredjenje i lako se odrzavaju.

echinopsis

Cuvarkuca je tradicionalna, ali zaboravljena biljka. Ona ne trazi posebnu negu, potrebno joj je malo vode a moze da izdrzi i dugotrajnu izlozenost suncu. Kako moze da raste u svim uslovima, mozete napraviti divan pejzaz u dvoristu koristeci samo ove biljke i kamen. Upravo je zato odlican izbor i za male stanove i terase na kojima uslovi za uzgajanje biljaka nisu na zavidnom nivou, bice dovoljno da je samo povremeno zalijete.

čuvarkuća1

Crvena trava moze da raste od 0.6 m pa sve do 3m a neobicna je po svojoj crvenoj boji. Zapravo, donji deo biljke je zelen, ali se onda pojavljuju zuta i narandzasta, a list se zavrsava crvenom bojom. Ona se vrlo lako siri i zbog toga se sadi u ogranicenom prostoru, a pored toga sto ima atraktivan izgled, ona moze i da spreciti eroziju. Crvena trava se moze uzgajati i u saksijama, a odlican je izbor za velike i moderno uredjene terase.

slikaRED-BARON-crvena-trava-75161501v800h600

Kaktus je posebno lak za odrzavanje, sto ga cini odlicnim izborom za one koji imaju zelju da gaje biljke ali nemaju suvise slobodnog vremena da se cesto brinu o njima. Izbor je veliki – postoje kaktusi koji cvetaju i vrste koje nemaju cvet, neki imaju jace a neki mekse bodlje, ali se svi uzgajaju na isti nacin – potrebno im je mnogo sunca i malo vode.

download