Kako da iskoristite ljuske od jaja

Većina ljudi od jaja koristi samo belance i žumance, a u ljuskama ne vidi nikakvu vrednost i olako ih baca. Ipak, ljuska jajeta sadrži 90 % kalcijuma i najbolji je prirodni izvor tog minerala, a može se iskoristiti na mnogo načina. Pre nego što sledeći put bacite ljusku od jajeta, razmislite na koji je praktičan i kreativan način možete iskoristiti. Evo nekih ideja za inspiraciju.

te na koji je praktičan i kreativan način možete iskoristiti. Evo nekih ideja za inspiraciju.

uskrsnje 2013 dekoracije11 images (1)

Ako se u dvorištu Vaše kuće javljaju štetočine, ljuske od jajeta Vam tu mogu pomoći. Samo je usitnite i pospite po dvorištu. Ovaj trik je naročito koristan za štetočine koje puze – njima će ova podloga biti neprijatna za kretanje. Kada je u pitanju održavanje biljaka u baštama, ljuske od jajeta pomažu da im se doda kalcijum. Tamne mrlje na biljkama ukazuju na nedostatak ovog minerala i sve što je potrebno da uradite jeste da smrvljene ljuske pospete oko biljaka. Ako sami pravite kompost za svoje dvorište, dodajte mu ljuske od jaja kako biste zemlju obogatili kalcijumom.

images преузимање

Ljusku od jajeta možete koristiti i u enterijeru. Delimično polupana ljuska može Vam poslužiti kao svećnjak, dovoljno je da kupite komplet za ručno pravljenje sveća, a sve ostalo zavisi samo od Vaše mašte i spretnosti. Ako ste ljubitelj biljaka u enterijeru, njih možete zasaditi upravo u ljuskama, samo je potrebno da pronađete patuljaste biljke kojima će ove „saksijice“ biti dovoljne. Ako Vam je teško da pronađete dovoljno male vaze za sitno prolećno cveće, u tu svrhu možete koristiti delimično polupane ljuske od jaja. Deliće ljuske čak možete koristiti i za jedinstvenu dekoraciju ramova za slike i slično – pustite mašti na volju.

tumblr_m1t4j4LWCC1qze84j Ljuske-jaja-kao-dekoracija-za-Uskrs