Isplanirajte enterijer – Koraci do savrsenog uredjenja

Pre nego sto odete u kupovinu i pocnete opremanje svog stana ili kuce, potrebno je da razmislite o vise stavki. Nakon sto premerite prostoriju, razmislite o bojama i materijalima. Pored osnovnih stvari koje su Vam potrebne za tu prostoriju, vrlo su vazni i detalji poput dekorativnih elemenata, zelenila i slicno. Da ne biste na kraju uredjenja shvatili da Vam boje nisu uskladjene ili da su zidovi ostali prazni, preporucuje se da na vreme isplanirate enterijer. Evo kroz koje sve korake treba proci da  biste dosli do skladno uredjenog doma.

lenila i slicno. Da ne biste na kraju uredjenja shvatili da Vam boje nisu uskladjene ili da su zidovi ostali prazni, preporucuje se da na vreme isplanirate enterijer. Evo kroz koje sve korake treba proci da  biste dosli do skladno uredjenog doma.

images2

Bilo da uredjujete ceo stan ili kucu ili preuredjujete samo jednu prostoriju, bitno je stvoriti kompoziciju i dobiti usaglasen prostor. Iz tog razloga se proporucuje da odaberete jednu temu i primenite je u svim prostorijama. To ne znaci da namestaj i detalji moraju biti identicni, vec je potrebno samo pronaci one komade koji se uklapaju. Jednostavan nacin da sve prostorije povezete u jednu kohezivnu celinu je preko upotrebe boja – odaberite dve il tri razlicite boje koje cete na razlicite nacine uppotrebiti u celom domu.

727cb67dfc71bf281ee0f5db8cfb4d2b

Jednako je vazno postici balans u enterijeru. I dok simetrija karakterise klasican stil, asimetricni balans je sve prisutniji u savremenim enterijerima. Razlog toga je sto ovakav balans deluje zanimljivije i cini prostoriju zivljom. Osim balansa, ritam i kontrast su jednako bitni za skladan enterijer. Pravilan ritam se postize ponavljanjem jednog elementa na razlicitim mestima, a to je i ono sto ce povezati Vase prostorije u jednu uredjenu celinu. Kontrast se lako postize, a njegov uticaj je znacajan. Tako, na primer, mozete odabarti po jedan beli i crni jastuk i staviti ih na isti krevet.

images

Za dinamican enterijer je pozeljno da se poigrate srazmerom, odnosno da predmete razlicitih velicina suprotstavljate jedne drugima. Detalji koje odaberete dace Vasem domu karakter, upotpuniti ambijent i dati mu Vas licni pecat.

images1