Kako brinuti o biljkama zimi

Cesto jesen i zima predstavljaju opasnost za biljke o kojima ste do tada toliko brinuli, narocito ako niste sigurni kakvu paznju zahtevaju zbog promene temperature. Bilo da je u pitanju cvece ili zacinske biljke, saznajte kako da ih bez problema unesete u kucu ili stan i ucinite period prilagodjavanja bezbolnijim.

ne.com/stan/pretraga">stan i ucinite period prilagodjavanja bezbolnijim.

images

Biljke koje ne podnose velike hladnoce jeseni i zime unesite u kucu oko nedelju dana pre nego sto pocne grejanje. Ako ste zakasnili za to, onda saksije sa biljkama prvo prenesite u neku hladniju prostoriju, a potom u onu koja se greje, posto im nagle promene temperature mogu nastetiti.

alat-za-negu-sobnog-bilja

Pregledajte biljke i ukoliko uocite da su ih napali insekti, tretirajte ih odgovarajucim sredstvima. Osim toga, odstranite i suve grancice i podrezite ih ako je potrebno kako bi se bolje razvijale. Redovno zalivajte biljke pazeci da ne preterate, a ako Vam je vazduh u stanu ili kuci zbog grejanja suv, mozda ce biti potrebno i orosavanje.

4127_juka_hf

Kako je biljkama potrebno dosta svetlosti, preporucuje se da ih stavite pored prozora. Ipak, ako se desava da Vam se prozori tokom zime zalede, pronadjite malo bolje resenje, poput polica u blizini prozora. Rasporedite biljke po stanu ali vodite racuna to ih ne bude previse u spavacoj sobi.

index