Kako da obavite krecenje kao profesionalac

Krecenje je za svaku prostoriju ne samo neophodno, vec predstavlja i vrlo efikasan i jeftin nacin da odredjenu sobu transformisete i osvezite. Krecenje mozete obaviti i sami, ali da biste dobili pravi rezultat, trebalo bi da se pridrzavate odredjenih pravila.

25874_shutterstock_66380023

">25874_shutterstock_66380023

Da bi krecenje koje ste sami obavili izgledalo kao da je taj posao uradio profesionalni moler, potrebno je uraditi dobru pripremu. To znaci da treba zastititi namestaj i podove kako biste kasnije imali sto manje posla oko ciscenja, ali treba se pozabaviti i zidovima i plafonom – uklonite stare premaze koji nisu pogodni da ostanu ispod nove podloge, prasinu obrisite vlaznom krpom, eventualne pukotine popunite gipsanom masom.

images

Kada je u pitanju odabir boja, preporuka je da ulozite u one koje su vrlo kvalitetne, jer su one trajnije od drugih cije su cene znatno nize, smanjuje se broj premaza, a cak i ako se isprljaju, to se sa ovih boja moze jednostavno skinuti. Boje za zidove se mogu razvrstati u tri grupe, i to prema otpornosti premaza. Premaz otporan na otiranje ima losije karakteristike i spada medju najjeftinije vrste, dok su premazi otporni na pranje poznati kao disperzione i akrilne boje, a posle roka vezivanja mogu da se brisu mekim sundjerom i cistom vodom. Tu su i premazi otporni na ribanje i oni cak mogu da se ribaju mekom cetkom a da se boja ne osteti, i u ovu grupu spadaju latex boje.

Painting-a-Room-22

Da biste znali koliko Vam je boje potrebno, izmerite povrsinu i tako necete imati viskove niti cete morati u ponovnu kupovinu. Osim toga, vazno je i da boju ne mesate sa proizvodima drugih proizvodjaca jer moze doci do kvarenja boje. Pored kvalitetne boje, za maksimalan ucinak su Vam potrebne i kvalitetne cetke i valjci. Na taj nacin cete ustedeti vreme i ravnomerno naneti boju. Za disperzione, akrilne i latex boje na vodenoj bazi trebalo bi koristiti cetke od sintetickih materijala, a za boje na bazi ulja se moze koristiti alat od sintetickih ili prirodnih materijala.

timthumb.php