Praktični saveti za kupovinu nekretnine

Kako bi kupovina nekretnine prošla bez problema, potrebno je proveriti svu dokumentaciju i samu nekretninu koju kupujete. Ukoliko želite, možete angažovati advokata koji će Vam pomoći prilikom prenosa vlasništva, kontrole vlasničkih listova i druge dokumentacije. Međutim, da biste bili potpuno sigurni da kupovina protiče u najboljem redu, trebalo bi da i sami budete upućeni u ceo proces. Evo nekoliko saveta koji će pomoći da vaša kupovina nekretnine protekne kako treba.

otpuno sigurni da kupovina protiče u najboljem redu, trebalo bi da i sami budete upućeni u ceo proces. Evo nekoliko saveta koji će pomoći da vaša kupovina nekretnine protekne kako treba.

преузимање

Iako najniža cena koju pronađete može biti jako primamljiva, ona može ukazivati i na neke skrivene nedostatke. Iz tog razloga budite pažljivi kada su u pitanju isuviše jeftine nekretnine sve dok ne dobijete razlog za tako nisku cenu.

145657919845c1bb60caf5c451692734_huge

Pre potpisivanja ugovora o kupoprodaji, posvetite veliku pažnju detaljima u vezi sa vlasništvom, registracijom zemljišta, dozvolom za gradnju i slično. Takođe, ugovor pročitajte pažljivo, i to više puta. Ugovor uređuje uslove prodaje ali i uslove za prevremeni raskid ugovora, a sankcije su u tom slučaju uglavnom na štetu kupca, pa zato takav ugovor nemojte olako potpisivati.

agente-immobiliare-e1384765807972

Nekretninu ne treba platiti dok ne dobijete ključeve od stana. Ukoliko prodavac zahteva određenu kaparu, potpišite predugovor. Predugovor treba da sadrži karakteristike i adresu nekretnine, podatke o prodavcu i kupcu stana, podatke iz katastra nepokretnosti, kao i cenu i način plaćanja i tačnu sumu koja je data na ime kapare.  Predugovor je podjednako važan kao i sam ugovor o kupoprodaji, jer on pored navedenih informacija, još sadrži i detaljne informacije o datumu isplate, što je uglavnom i datum kada se prodavac mora najkasnije iseliti iz stana. Predugovor još predviđa i nadoknadu oštećene strane ako druga strana odustane od kupoprodaje nekretnine.

download-1

Da bi predugovor bio obavezujuć, mora biti overen u sudu, a proverite i da li Vam je potrebna saglasnost članova porodice prodavca. Da biste izbegli eventualne neprijatnosti, preporučuje se da insistirate na saglasnosti članova porodice koji bi mogli da polažu pravo na nekretninu, a to mogu biti bračni drug i ostali punoletni članovi domaćinstva.

notar