Plafon – beo ili u boji?

Vecina ljudi pri uredjenju svog doma odlucuje da plafon ostane beo. Medjutim, da bi se naglasile proporcije sobe na pravi nacin i otklonili neki nedostaci, plafon bi trebalo da bude u skladu sa bojom zidova. Osim sa zidovima, boju plafona treba uskladiti i sa visinom i stepenom osvetljenosti prostorije. Premda se bela boja slaze sa svim bojama zidova, ona moze da ucini da manje sobe deluju jos manje, a uciniti vecu prostoriju jos vecom.

torije. Premda se bela boja slaze sa svim bojama zidova, ona moze da ucini da manje sobe deluju jos manje, a uciniti vecu prostoriju jos vecom.

traditional-family-room

Ako zelite da vizuelno povecate malu sobu, plafon ne bi trebalo da bude beo, vec iste svetlije nijanse kao zidovi. Takodje treba izbegavati bele linije zimedju ove dve povrsine jer soba zbog toga deluje manje. Ukoliko zelite da Vam zidovi budu tamni, plafon bi trebalo da bude svetle boje, i to sa malo sjaja. Kada su u pitanju bordure, one mogu biti dekorativni element na plafonu ili vrhovima zidova, i tako ce odvlaciti pogled na gore cineci da soba deluje vise.

ceiling-and-walls-same-nice

Ako Vasa soba ima visoki plafon, boja koja se nalazi na plafonu moze da se nadje i na zidovima i to oko 30 cm po visini. Cak i u slucaju da je plafon beo a zidovi druge boje, ovaj trik moze da posluzi da bi krov delovao nize. U slucaju velike prostorije sa visokim plafonom, mogucnosti su mnogo sire, pa tako mozete iskoristiti i dekorativne nalepnice ili iscrtati neke geometrijske oblike bez straha da ce soba delovati pretrpano.

ceiling2