Saveti za enterijer – kako odabrati prozore i zavese

Veličina, broj i mesto prozora se određuju još u fazi izrade plana kuće, kada na osnovu svojih potreba odlučujete šta tačno želite. Drugi deo procesa odnosi se na odabir prozora, i tada treba razmišljati u termalinim i akustičnim osobinama, ali i o samom izgledu prozora. Bitno je znati da prozor mora imati dvostruka stakla debljine 4mm odvojena vakumom 6 mm debljine da bi dobro izolovao. Izolacija je bolja što je veći razmak između stakala, a zvučna izolacija je kvalitetnija što je veća debljina spoljnog okna prozora. Evo još nekih stvari koje je potrebno znati kada je u pitanju odabir prozora.

da prozor mora imati dvostruka stakla debljine 4mm odvojena vakumom 6 mm debljine da bi dobro izolovao. Izolacija je bolja što je veći razmak između stakala, a zvučna izolacija je kvalitetnija što je veća debljina spoljnog okna prozora. Evo još nekih stvari koje je potrebno znati kada je u pitanju odabir prozora.

images (2) muanyag_nyilaszaro

 

Najčešća dilema kada se radi o izboru materijala za prozore jeste ona između PVC-a i drvenih prozora. Ipak, danas je moguće dobiti jednake toplotne, zvučne i svetlosne osobine koji god da je materijal u pitanju. Prednost PVC prozora je ta što su otporniji na vremenske uticaje bez posebnog održavanja, dok drveni prozori zahtevaju obnavljanje završnih slojeva svakih par godina. Sa druge strane, ukoliko dođe do nekih oštećenja, drvene prozore je mnogo lakše popraviti nego PVC prozore. Bez obzira na sve prednosti i popularnost PVC prozora, oni drveni se sve više vraćaju u upotrebu.

преузимање (1) images (1)

Kada odabere i ugradite prozore, ne zaboravite da pravilno odaberete zavese. One su jedan od najvažnijih dekorativnih elemenata u enterijeru jer utiču na refleksiju boja i količinu svetlosti a prostoru, ako su dobro odabrane, daju posebnu atmosferu. Lagane i svetle zavese su dobar izbor za manje prostore sa slabijim osvetljenjem, dok će one sa velikim uzorcima i od teških tkanina odlično izgledati u prostranim sobama sa dosta svetla. Ako se plašite greške, odlučite se za jednostavne zavese bez uzorka jer će one sigurno odlično izgledati u svakom prostoru. I lagana zavesa može postati izuzetno atraktivna ako se igrate sa njenom teksturom preko asimetričnih raskošnih nabora ili ako pronađete onu sa atraktivnim dezenom.

преузимање zavese-4