Negujte bastu – Kako da brinete o travnjaku tokom juna

Zdrav i lepo odrzavan travnjak uvek ostavlja dobar utisak i omogucava Vam da provodite tople veceri u prijatnom ambijentu. Ipak, zbog vlaznosti vazduha i visokih temperatura na travnjak tokom toplih meseci treba posebno obratiti paznju ako zelite da Vam sve do kasne jeseni jednako lepo izgleda. Osim sto je potrebno kosenje jednom nedeljno, travu treba i prihranjivati, ali i boriti se protiv korova.

sim sto je potrebno kosenje jednom nedeljno, travu treba i prihranjivati, ali i boriti se protiv korova.

52

Kada je u pitanju kosenje, ucestalost zavisi od brzine rasta trave, ali jednom nedeljno je neki standardni prosek. Tokom vrelih i susnih perioda preporuka je pustiti travu da ostane malo duza, jer je veca verovatnoca da izgori kada je suvise kratka. Tokom leta je najbolje kositi uvece jer se tako sprecava dehidratacija iz tog razloga sto vlaga prisutna u zemlji brze isparava kroz sveze kosenu travu.

51

Djubrenje trave ojacava njen koren i tako joj pomaze da se oporavi od nedostatka vlage i visokih temperatura. Kalcijum amonijum nitrat je odlican izbor za ovo doba godine, a posebno za iduci mesec. Pazljivo procitajte uputstvo za upotrebu i pridrzavajte ga se jer jaci rastvor moze negativno da deluje na travu.

50

Korov lose utice na Vas travnjak a ni estetski ne deluje lepo, pa ga je zato potrebno unistiti. To mozete uraditi malom motikom rucno ukoliko korov primetite na vreme ili pomocu herbicida ako je u pitanju veca kolicina. Korov oduzima dosta hrane i vode koja je preko potrebna travi koju gajite i zato ga treba potpuno iskoreniti, ali vodite racuna kada koristite herbicide da ne biste ostetili sam travnjak. Ukoliko na vreme reagujete, korov nece pustiti jako korenje i necete imati problema sa trajnim korovom.

53