Kupoprodaja nepokretnosti – Elementi predugovora i ugovora

Elemente predugovora i ugovora treba pažljivo razmotriti i konkretno navesti jer ova dva dokumenta obavezuju i kupca i prodavca, a kako bi sve proteklo bez problema nakon potpisivanja, potrebno je biti vrlo obazriv. Na sledeće stavke tom prilikom treba obratiti posebnu pažnju.

9

https://www.svenekretnine.com/blog-images/uploads/2016/09/9.jpeg">9

Predugovor se potpisuje kada kupac i prodavac nekretnine sve dogovore i u njemu se nalaze svi elementi koji će se naći i u ugovoru, kao i datum njegovog potpisivanja i način i datum isplate pune cene nekretnine. Tu se navodi i datum do koga prodavac treba da iseli nekretninu i kompletira dokumentaciju, što je najčešće 30-45 dana.

8

U predugovoru se definiše ko je kupac, a ko prodavac, predmet kupoprodaje, kapara, po kom je osnovu prodavac vlasnik date nepokretnosti, ko plaća koje obaveze i slično, a mogu se navesti i elementi, tj. prostorije u stanu.

10

Ukoliko kupac plaća nekretninu iz stambenog kredita, koji se odobrava nakon potpisivanja ugovora ali se ne zna kad tačno, kao termin isplate se dogovara neki vremenski period od datuma odobrenja. Predugovor se overava u sudu i tada se isplaćuje i dogovorena kapara kao i naknada ageciji za nekretnine, koju obično plaća kupac.

7

Elementi ugovora o kupoprodaji nepokretnosti su isti kao oni u predugovoru, s tim što je prodavac u obavezi da prilikom potpisivanja podnese i dokaze o isplaćenim računima i dugovanjima – za elektrodistribuciju,  infostan i porez na imovinu, čime kompletira dokumentaciju.