Ne bacajte talog od kafe – kako ga možete iskoristiti u domaćinstvu

Ako ste navikli da čim popijete kafu, operete šolje, pravili ste veliku grešku. Talog od kafe je višestruko koristan, jer uz pomoć njega moćete na praktičan i ekonomičan način da uradite mnoge stvari u kući i dvorištu. Evo kako ga možete upotrebiti u svom domaćinstvu.

download

"https://www.svenekretnine.com/blog-images/uploads/2015/06/download5.jpg">download

Uz pomoć kafe možete očistiti tvrdokorne mrlje sa radne površine ili kuhinjskih pločica ukoliko ga pomešate sa sapunjavom vodom i dobro istrljate problematično mesto. Takođe, granularna tekstura taloga će pomoći da lakše očistite roštilj na kome se nakupila masnoća. Ovu metodu možete koristiti i za čišćenje tiganja, ako su u pitanju tvrdokorne mrlje. Ako Vam se desi da se sudopera zapuši, u nju sipajte talog i tečni sapun a potom šolju prokuvale vode. Da biste obrisali ogrebotine sa nameštaja, pomešajte talog sa malom količinom sirćeta i toplom vodom, pa tu smesu utrljajte na ogrebotinu, a višak prebrišite tupferom.

download (1)

Osim za čišćenje, talog od kafe možete koristiti i u dvorištu. Zbog toga što je bogat azotom, on je dobar kao đubrivo. Ako puževi napadaju Vaše cvetne leje, poprskajte talog oko njih i više nećete imati taj problem. Uz pomoć taloga možete menjati i boju svog cveća, naročito ako su u pitanju hortenzije. Sipajte talog na tlo i one će poprimiti plavu boju.

organski-vrt