Dozvole za prueredjenje – Kada su i za sta potrebne

Iako se sve cesce pominju dozvole od opstine za preuredjenje stana, vecina stanara zgrada nije sigurna da li su te dozvole uopste potrebne. U slucaju da ste i Vi medju njima a planirate odredjene radove, vazno je da znate da su Vam one potrebne za investiciono, ali ne i za tekuce odrzavanje. Evo sta to konkretno znaci.

sta to konkretno znaci.

download (1)

Tekuce odrzavanje obuhvata one radove kojima se ne narusava izgled same zgrade.  To su unutrasnji radovi kojima se sprecavaju ili otlanjaju ostecenja koja nastaju upotrebom objekta, a sastoje se od popravki i zastitnih mera kojima se Vas dom odzava na odredjenom nivou upotrebljivosti. To su, konkretno, krecenje, zamena podnih i zidnih obloga, sanitarija, parketa i slicni radovi. Kada su ovi radovi u pitanju, potrebno je  samo obavestiti skupstinu stanara da ce se u Vasem stanu obavljati odredjeni radovi.

download (2)

Investicionim odrzavanjem se povecava kvalitet stanovanja i za ove radove Vam je potrebna dozvola. Tu spadaju radovi na elektroinstalacijama, vodovodnoj i kanalizacionoj mrezi, krovnoj konstrukciji, zamena stolarije, zamena instalacija centralnog grejanja i slicno. Cak i kada zelite da zastaklite terasu potrebno je da se podnese zahtev i to na nivou zgrade jer su tu u pitanju radovi na rekonstrukciji objekta.

download