Kupujete tepih? Evo kako odabrati dezen i proceniti kvalitet

Tepih je podjednako vazan element Vaseg enterijera kao i klub sto ili garnitura za sedenje – bez njega soba deluje nezavrseno, a sa njim se dobija mnogo prijatnija atmosfera. Iz tog razloga je bitno odabrati pravi tepih i odluciti se za onu boju i dezen koji ce na pravi nacin upotpuniti enterijer, ali je i kvalitet za koji se odlucite jednako vazan jer bi taj tepih trebalo da stoji u Vasem stanu duzi vremenski period. Pre nego sto krenete u kupovinu, trebalo bi da znate par stvari.

erijer, ali je i kvalitet za koji se odlucite jednako vazan jer bi taj tepih trebalo da stoji u Vasem stanu duzi vremenski period. Pre nego sto krenete u kupovinu, trebalo bi da znate par stvari.

index16

Boja i dezen tepiha treba da se slazu sa vec postojecim bojama i stilom u Vasem enterijeru. Ako Vam je enterijer u svetlim bojama i jednostavan, neka tepih bude taj koji ce se isticati, ali ako ne zelite da on odvlaci paznju, tepih koji odaberete treba da bude istih boja kao one koje preovladavaju u sobi i bez sara. Moderno opremljeni enterijeri u minimalistickom stilu cak i ne zahtevaju tepih, ali kako on uveliko doprinosi utisku, mozete se opredeliti za onaj neutralni, u pastelnim tonovima, koji ce ambijent uciniti prijatnijim za boravak a nece narusiti Vas minimalisticki stil.

tepisi_tattoo

Ako trazite resenja za velike sobe, to moze biti jedan tepih vecih dimenzija, ali mogu biti i dva manja, cak i razlicitog dizajna, samo bi trebalo da budu iste boje. Ne samo da je ovo interesantnije resenje, vec i prakticnije jer se izbegava preveliki tepih koji opterecuje prostor i koji je teze ocistiti. Za hodnik i deciju sobu se savetuje izbegavanje svetlih tepiha – iz prakticnih razloga je bolje za hodnik kupiti tamniji i sareniji, a za deciju sobu treba odabrate vesele boje i dobar kvalitet.

images17

Kvalitet tepiha zavisi od par parametara: nacina izrade, materijala, broja cvorova i postojanosti boje. Kada je u pitanju boja, kvalitet mozete proveriti ako pogledate tepih pod uglom – ukoliko se boja presijava, mozete biti sigurni da je i kvalitetna. Obavezno obratite paznju i na poledjinu tepiha, jer cete tu videti kako je tepih cvorovan, a sto je vise cvorova, tepih je kvalitetniji.

tepisi