Kupovina stana – nov stan ili stara gradnja?

Premda kupovina stana predstavlja jedan od najvažnijih događaja u životu, ona sa sobom nosi i mnoga pitanja, uključujući i to da li kupiti nov stan od investitora ili se odlučiti za staru gradnju i uložiti dodatni novac, ali stvoriti stan baš po svom ukusu. U oba slučaja ćete imati određene olakšice ukoliko kupujete svoju prvu nekretninu – ako je u pitanju novogradnja, stičete pravo na povraćaj PDV-a, a stara gradnja podrazumeva oslobađanje od poreza na prenos apsolutnih prava. Obe varijante imaju i prednosti i nedostatke – pročitajte neke od njih i možda će Vam biti lakše da rešite ovu dilemu.

đene olakšice ukoliko kupujete svoju prvu nekretninu – ako je u pitanju novogradnja, stičete pravo na povraćaj PDV-a, a stara gradnja podrazumeva oslobađanje od poreza na prenos apsolutnih prava. Obe varijante imaju i prednosti i nedostatke – pročitajte neke od njih i možda će Vam biti lakše da rešite ovu dilemu.

преузимање

Ukoliko se odlučite za starogradnju, odlučili ste za i za renoviranje. Bilo da je stan u odličnom ili malo lošijem stanju, neke izmene ćete sigurno praviti. Pored toga, kupovina starog stana zahteva brojne provere, kao što je provera da li je nekretnina uknjižena i da li je pod hipotekom, a sa vlasnikom se, između ostalog, morate dogovoriti oko datuma iseljenja. U tom slučaju je preporučljivo sa vlasnikom potpisati predugovor i overiti ga u sudu. Takođe, proverite da li su svi računi plaćeni i tražite saglasnost ostalih punoletnih ukućana kako biste izbegli eventualne probleme kasnije.

images

Ako želite da izbegnete dodatna ulaganja i renoviranje, bolja je ideja da se odlučite za novogradnju. Kada kupujete stan u izgradnji, dobijate i mogućnost da prostor uredite prema svojim potrebama, a to znači da možete da birate broj soba i da sami odlučujete o mestu zidova. Da bi ova kupovina prošla bez problema, proverite investitora i da li ima građevinsku i upotrebnu dozvolu. U Agenciji za privredne registre se možete raspitati o poslovanju investitora i, što je najvažnije, da li je firma koju zastupa aktivna. Građevinska dozvola je prilikom takve kupovine veoma važna jer se u njoj nalaze svi podaci o objektu u kome se nalazi stan. Ona se vodi isključivo na investitora i mora biti pravosnažna, i u slučaju da se pravosnažno rešenje još uvek čeka, takav stan ne bi trebalo kupiti dok god se takvo rešenje ne izda.

преузимање (3)