Kako pravilno rasporediti namestaj

Kada je u pitanju uredjenje enterijera, jedan od osnovnih izazova jeste raspored namestaja. Bilo da se dvoumite izmedju vise opcija ili ne znate koji bi raspored bio najadekvatniji, odabir i odredjivanje mesta odredjenim komadima cesto nije lak zadatak. Uredjenje enterijera je kompromis izmedju onoga sto zelite i onoga sto Vam slobodni prostor dozvoljava, a da biste dosli do idealnog rasporeda namestaja u Vasem stanu, potrebno je da isprobavate i menjate resenja. Ipak, nije na odmet imati par saveta na umu kada uredjujete svoj dom kako biste sto lakse dosli do pravog rasporeda.

noga sto zelite i onoga sto Vam slobodni prostor dozvoljava, a da biste dosli do idealnog rasporeda namestaja u Vasem stanu, potrebno je da isprobavate i menjate resenja. Ipak, nije na odmet imati par saveta na umu kada uredjujete svoj dom kako biste sto lakse dosli do pravog rasporeda.

velika_kupime_pranje_namestaja_(2)_11030.jpg.axd

Generalno pravilo kaze da tepih treba da bude dovoljno blizu kreveta da Vam noge budu na njemu kada sedite. Ipak, slobodno eksperimentisite sa velicinom tepiha i odlucite se za onaj koji doseze ispod namestaja. Ne morate kupovati suvise veliki tepih, dovoljno je da samo prednje nogare kreveta ili fotelje budu na njemu.

httpfarm1.static.flickr.com159335187713_8511d1a3f8.jpg-284x284

Koliko god da su Vam prostorije velike, nije na odmet da ih uredite tako da izgledaju prostrano i komotno. Udaljavanjem kauca od zida cete postici upravo taj efekat. Ako, pak,zbog kvadrature ne mozete to da uradite, odmaknite sto ili fotelju kako soba ne bi izgledala pretrpano vec komotno.

index

Posebnu paznju posvetite osvetljenju jer upravo ono stvara prijatnu atmosferu u prostoriji. Da biste to postigli, potrebno je da imate vise izvora svetlosti, pa pronadjite odgovarajuci luster, kao i podne i zidne lampe. Rasporedite ih po prostoriji i povedite racuna da svaki ugao bude podjednako osvetljen.

index1

Zavese postavite sto je vise moguce, jer cete na taj nacin uciniti da soba izgleda vise. Draperije od plafona do poda dace utisak veceg prostora, dok ce previse kratke zavese postavljene nisko stvoriti nesklad.

zavjese-dekori-2

Kada kacite slike, povedite racuna da ih ne postavite suvise visoko. Slike treba da Vam budu otprilike u nivou ociju kada sedite, osim ako zelite da se nalaze iznad nekog komada namestaja, a tada se preporucuje da budu bar 60 cm iznad tog komada. Ipak, sve zavisi od velicine dela koje zelie da izlozite na zidu. Pre nego sto odlucite gde cete smestiti jednu ili vise slika, probaje da pronadjete komade papira koji su upravo te velicine i pomerajte ih po zidu dok ne pronadjete odgovarajuce mesto.

index2