Najbolji izbor biljaka za stan

Biljke svaki dom cine prijatnijim i lepsim, a pritom i prociscavaju vazduh. Bez obzira na to da li zivite u stanu ili kuci, uz malo volje mozete pronaci i uzgajati biljke koje su visestruko korisne. Uzgajanje biljaka u saksijama omogucice Vam da stvorite svoju malu oazu cak i ako imate mali stan. Izbor sobnih biljaka je zaista veliki, pa evo par njih koje su najbolje za uzgajanje u stanu ili kuci.

Izbor sobnih biljaka je zaista veliki, pa evo par njih koje su najbolje za uzgajanje u stanu ili kuci.

12633_stock-photo-plant-in-a-living-room-shutterstock_12762265_if

Gnezdasta paprat je vrlo laka za odrzavanje, pa cete bez mnogo truda moci da je odrzavate lepom i oblikovanom. Novo lisce se spiralno uvija od centra na gore, a sve dok ne ustalite zalivanje, potrebno je da je zalivate i provetravate dva puta nedeljno. Premda ne zahteva prehranu, potrebno je orosavati lisce. Mlada gnezdasta paprat moze biti u bilo kom delu stana, ali ce, kada poraste, zahtevati vise prostora.

birds-nest-fern

Ukrasna palma je vrlo atraktivna biljka za uzgajanje u stanu i dok u spoljasnjim uslovima moze da poraste i do 4 metra, u stanu ili kuci najvise moze da dostigne dva metra. Dobro uspeva i u uslovima srednjeg svetla ali joj je potrebno redovno zalivanje, s tim sto je potrebno sacekati da se zemlja prosusi izmedju zalivanja. Ako zelite da Vam palma brze raste, obezbedite joj mesto sa vise svetla i cesto provetravajte prostoriju vodeci racuna da nema promaje. Mlade palme treba presadjivati svake godine pocetkom proleca, a ako planirate da ih tokom leta drzite napolju, pravo vreme da ih iznesete je u drugoj polovini maja.

26-mala-2

Dracena je elegantna biljka koju karakterisu povijeni zeleni listovi, jednobojni ili prugasti, i odlican je preciscivac vazduha. U zavisnosti od vrste, dracena moze da naraste od jednog pa sve do tri metra, ali raste vrlo sporo pa je dugovecna. Ona ne zahteva mnogo brige – voli svetla mesta, ali ne direktnu suncevu svetlost, odgovara joj malo suvlja zemlja, ali je pozeljno prskati joj listove. Dracena se lako prilagodjava zatvorenom prostoru ako joj se mesto ne menja cesto i ako nije izlozena promaji.

images

Fikus je poznat po svojim velikim zelenim listovima, ali boja zavisi od vrste. Zaliva se kada se gornji sloj zemlje prosusi i, kao i ostale, ne podnosi promaju ni direktnu suncevu svetlost. Ipak, voli veliku kolicinu svetla i najvise joj odgovara ona koja pada odozgo. Za zalivanje Vam je potrebna odstajala voda i jednom nedeljno listove treba obrisati vlaznom krpom.

fikus