Kako ustedeti struju na raznim elektricnim uredjajima

Cak i ako mislite da nije tako, svaki elektricni uredjaj u Vasem domacinstvu pruza mogucnosti za ustedu. Struja se mnogo vise trosi u jesenjem i zimskom periodu, kada pocne grejna sezona. Kako Vam to ne bi suvise opterecivalo budzet, postoje brojni nacini da ustedite struju. Od grejalice do masine za ves, evo sta mozete uciniti da Vam racun za struju bude sto manji.

e za ves, evo sta mozete uciniti da Vam racun za struju bude sto manji.

07160_008-0706032030000

Kada je u pitanju bojler, vrlo jednostavan nacin da ustedite jeste da podesite termostat  izmedju 50 i 60 stepeni Celzijusovih, a povremeno je potrebno ocistiti grejace i ukloniti kamenac jer cete tako ustedeti struju. Da biste ustedeli struju koju trosi masina za ves, ukljucujte je posle ponoci i koristite kratke programe kad god je to moguce.

BT06E5 Washing machine with laundry.

Pred nama je grejna sezona, tako da ce grejanje imati najveceg udela u racunu. Da biste taj deo smanjili, ulozite u dobru izolaciju i pocnite da koristiti grejalice sa termostatom. Kada je u pitanju frizider, termostat namestite na tri illi pet stepeni, nemojte u njega stavljati tople serpe i redovno cistite led.

dreamstime_s_21987194

Masina za sudove ne stedi samo vreme i vodu, vec moze ustedeti i struju, i to ukoliko je ukljucujete onda kada je puna, i to posle ponoci, a izbegavate cikluse sa visokom temperaturom. Kada kuvate, serpa bi trebalo da bude iste velicine kao i ringla da ne bi dolazilo do rasipanja energije, a ukoliko tu posudu poklopite, potrosicete 10 odsto manje energije nego u suprotnom slucaju.

masina-za-pranje-sudova-sudo-masina-posude-1351294586-223737