Osnovne osobine gips kartonskih ploča

Gips kartonske ploče su odlično rešenje kada treba sakriti neravnine, pukotine ili neke druge greške koje su nastale u ranijim fazama uređenja stana ili kuće. Pored toga što je gips karton ekološki podoban i vrlo dobar regulator vlažnosti, ugradnja je vrlo brza i jednostavna, a poboljšava i zvučnu izolaciju. Pored navedenih, postoje i mnoge druge prednosti gips kartonskih ploča.

va i zvučnu izolaciju. Pored navedenih, postoje i mnoge druge prednosti gips kartonskih ploča.

rigips_11

Odlična svojstva gipsanog jezgra omogućavaju da gips kartonske ploče budu jednako dobri regulatori vlažnosti vazduha u prostoriji i da budu negorivi. Zahvaljujući poroznom gipsanom jezgru, gips kartonske ploče upijaju višak vlage iz vazduha koju vraćaju onda kada vazduh u prostoriji postane suv. Pored toga, s obzirom na to da gips u sebi veže oko 22% kristalne vode, gipsane ploče ne mogu da gore jer u slučaju požara ta voda deluje samogasivo.

design-geometric-apartament-02

Gips kartonske ploče se mogu upotrebljavati u svim prostorijama u stanu ili kući, a troškovi i vreme izvođenja su svedeni na minimum. Zahvaljujući lakoj konstrukciji, opterećenje nosivih građevinskih elemenata je smanjeno, a odlične su i kada je kratak rok izvođenja radova jer nema sušenja kao kada je u pitanju malter. Na takve zidove se mogu pričvrstiti i veći tereti, samo je potrebno upotrebiti odgovarajući pribor. Način pričvršćivanja zavisi od količine opterećenja, a pribor koji se najčešće upotrebljava jesu specijalne kuke i tiplovi za šuplje konstrukcije.