Kako pravilno održavati orhideje

Orhideje, poznati simbol ljubavi i pažnje, očaravaju bojom i elegancijom. Premda nemaju miris, njihova lepota se ogleda u veličanstvenom izgledu njihovih cvetova. Kako biste mogli da što duže uživate u njihovoj lepoti, potrebno je pravilno održavanje, i evo par saveta koji će Vam u tome pomoći.

omoći.

images

Orhideje treba temeljno zalivati, ne dozvoliti da se zemlja osuši i održavati jednak nivo vode, a potrebno im je više vode kada su u cvetanju. Ove biljke ne podnose promene temperature najbolje, a optimalna temperatura za njih je od 18 do 30 stepeni Celzijusa. Usled posledica hladnoće lišće može da požuti i otpadne. Tada treba ukloniti požutele listove i nastaviti sa normalnom negom. Jedna od osnovnih stvari pri održavanju orhideje je dobar protok vazduha. Zato je potrebno održavati prostoriju provetrenom, i to će pomoći u prevenciji gljivica i parazita tako što će održavati lišće suvim.

преузимање

Orhideje treba da budu u zemlji sa korenjem koje izbija iz nje. Međutim, kada prerastu posudu u kojoj se nalaze, treba ih presaditi u veću posudu i obezbediti poroznu sredinu i dobru drenažu. Tom priikom nemojte koristiti običnu zemlju, već humus. Većina orhideja ima mesnato korenje koje se vezuje za drveće ili koru odakle uzima hranljive materije, pa je u kućnim uslovima potrebno obezbediti plodno tle sa provetrenošću ili drenažom. Za to možete koristiti glinene posude koje su pogodne zbog svoje poroznosti.

orhideja2