Da li je etazno grejanje za Vas – Koje su prednosti i mane

Ako trazite nacin za kvalitetno i ekonomicno zagrevanje svih prostorija, onda je etazno grejanje pravo resenje za Vas. Ova vrsta grejanja Vam moze obezbediti ujednaceno grejanje, ali je bitno izabrati onaj kotao u kome ce se grejni fluid zagrevati i pruziti Vam najbolje uslove za rad uz sto manje opsluzivanja. Kao sto se moze ocekivati, i ovaj tip grejanja ima i prednosti, ali i mane, pa vredi znati koje su njegove najvaznije osobine.

opsluzivanja. Kao sto se moze ocekivati, i ovaj tip grejanja ima i prednosti, ali i mane, pa vredi znati koje su njegove najvaznije osobine.

radijator

Kada su u pitanju kotlovi, najjednostavniji su oni elektricni, koji se pustaju u rad prititskom na dugme. Na isti nacin se zadaje i zeljena temperatura, a mozete cak i regulisati rezim rada za odredjene uslove ili vremenske intervale. Negativna strana ovih kotlova, kao i onih na gas, jeste veci racun za struju, odnosno plin. Tu su i kotlovi na cvrsto gorivo, koji moraju da se loze dosta cesto, a i zahtevaju druge radove, poput kupovanja energenata.

1

Velika prednost etaznog grejanja jeste uravnotezena temperatura u celom prostoru. Kod ovog tipa grejanja je izvor toplote kotao koji je vezan za vise radijatora u svim prostorijama koje zelite da grejete. Ovo je velika prednost etaznog grejanja nad elektricnim uredjajima i uredjajima koji se loze, gde je obicno problem taj sto je toplo i prijatno samo u prostoriji gde se takvo telo nalazi. Osim toga, sami regulisete temperaturu, i ako niste kod kuce, mozete iskljuciti grejanje pa tako ne trosite ni energente.

2013-12-22 00.08.12

Mane etaznog grejanja se razlikuju u zavisnosti od podgrupe, sto znaci da se one odnose na kupovinu i skladistenje energenata kod kotlova na cvrsto gorivo, i velike racune za struju kod elektricnih kotlova. Ipak, jedan veliki problem koji dele sve vrste etaznog grejanja jesu veliki pocetni troskovi ugradnje. U te troskove ulazi projektovanje, izvodjenje cevovoda, kupovina radijatora, merne opreme, kotla i dr.

files.php