Uzgajanje zumbula u basti ili na balkonu

Bilo da vise volite rimski zumbul, sa retkim cvetovim, jakim mirisom i moze se naci u beloj, ruzicastoj i plavoj boji, ili holandski, koji ima guste cvetove i javlja se u beloj, bez, roze i ljubicastoj boji, koji god da odlucite da uzgajate u svom domu, u basti ili na terasi, necete pogresiti. Evo par saveta koji ce Vam pomoci da u tom poslu budete sto uspesniji.

o par saveta koji ce Vam pomoci da u tom poslu budete sto uspesniji.

11225

Ukoliko planirate da zumbul uzgajate u basti, vazno je znati da to mozete uraditi preko semena ili lukovice, a sadnju je preporucljivo vrsiti u jesen. Povedite racuna da lukovice budu na dubini od 15 cm a da razmak izmedju njih bude izmedju 15 i 20 cm. Bilo da planirate da ih gajite u basti ili na terasi, mesto treba da bude sa dosta sunca, a posle jesenje sadnje biljke sa balkona unesite u kucu.

11201

Pravilno posadjen zumbul ce Vam procvetati u rano prolece, mnogo pre drugih cvetnica. Da bi se cvetovi sto duze zadrzali, zumbul koji se gaji kao sobna biljka ne sme biti u suvise toploj sobi, a zalivanje mora biti umereno. Nakon cvetanja, lisce zumbula ostavite da prirodno uvene jer se tako zapravo stvara hrana za lukovicu.

index