Puzavice za atraktivan balkon

Najjednostavniji nacin da dekorisete svoj balkon i ucinite ga vrlo atraktivnim jeste uz pomoc puzavica. Dok neke od njih zauzimaju dosta prostora, tu su i one koje su prikladnije za male balkone, ali ce obe vrste dati prirodan, prijatan ambijent. Puzavice ce Vam omoguciti da pokrijete neugledne zidove ili ih mozete koristiti samo kao ukras. Evo par vrsta koje se lako uzgajaju, a na Vama je da odaberete one koje Vam se najvise dopadaju.

idove ili ih mozete koristiti samo kao ukras. Evo par vrsta koje se lako uzgajaju, a na Vama je da odaberete one koje Vam se najvise dopadaju.

04717e89133f5b185d535f2e23786ad1

Sobna loza je laka za odrzavanje u sobi ili na balkonu, a moze da raste kako sa, tako i bez oslonca. Ukoliko odlucite da zelite da raste bez oslonca, potrebno je da ima dovoljno mesta za pad. Ova biljka zahteva dobro osvetljeno mesto i trazi redovno zalivanje tokom leta, dok tokom hladnih dana zalivanje treba da bude redje.

lozica-kucna-gajenje

Vostani cvet je puzavica sa listovima romboidnog oblika i belim cvetovima vrlo prijatnog mirisa. Kao i kod ostalih vrsta, treba obezbediti dosta svetlosti i smanjiti zalivanje u toku jeseni i zime. Da biste uzivali u njenom mirisu, postavite je u visecu saksiju na pravoj visini.

hoja-cvece-biljka

Zlatni epipremnum je vrsta puzavice koja moze da se penje i puzi, u zavisnosti od toga da li ste joj obezbedili oslonac ili ne. Da bi se penjala dovoljan oslonac joj je i stap, a ako zelite da zelenilom pokrijete vecu povrsinu, bice vam potrebna drvena resetka. Za vecu razgranatost mozete otkidati vrhove ili je obavijati oko biljke za zbijeni rast. Nacin odrzavanja i zalivanja je isti kao i kod ostalih vrsta.

Epipremnum-pinnatum-aureum-Zlatna-puzavica-_slika_O_8055305