Nega sobnih biljaka zimi

Ako ste ljubitelj zelenila u enterijeru, trebalo bi da svojim kućnim biljkama poklonite posebnu pažnju zimi. Iako većina biljaka u saksijama ceo svoj vek provede unutar doma, tokom hladnih zamskih meseci one zahtevaju posebne uslove. Cveće u kući zimi često vene zbog promaje, svetlosti ili suvog vazduha. Evo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da Vam biljke ostanu zdrave tokom zime.

suvog vazduha. Evo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da Vam biljke ostanu zdrave tokom zime.

images (2)

Temperatura vazduha bi trebalo da bude između 15 i 20 stepeni, a ukoliko imate biljke koje ne podnose naglu promenu temperature, prilikom otvaranje prozora ih pomerite. Takođe ih treba pomeriti i kada provetravate, jer sobne biljke ne podnose promaju.

преузимање

Sobne biljke bolje podnose suvu zemlju nego onu koja je natopljena vodom, pa pažljivo sa zalivanjem. Zalivanje uglavnom zavisi od mesta gde se biljka nalazi i temperature u prostoriji. Ako je soba svetla i topla, treba ih češće zalivati tako da zemlja bude umereno vlažna. Takođe treba češće zalivati biljke koje cvetaju i zimi.

images

Biljkama je, u zavisnosti od veličine, potrebno 40-60 odsto vlažnosti vazduha. Vlažnost možete povećati i orošavanjem. To treba raditi odstajalom vodom sobne temperature u ranim časovima ili postavljanjem ovlaživača vazduha.  Ovo je naročito važno u stanovima sa centralnim grejanjem, i tada biljke treba odmaknuti oko 2 metra od grejnog tela.

images (1)