Postavljanje laminata u par jednostavnih koraka

Laminat je daleko isplativiji od parketa i zato se vecina ljudi odlucuje upravo ze jeftiniju opciju. Osim toga, laminatni podovi ne moraju da se bruse i lakiraju, a i prilicno su otporni na mrlje i ogrebotine. Pored toga, proces postavljanja nije komplikovan tako da to mozete i sami brzo i jednostavno uraditi, prateci par smernica i uz upotrebu odgovarajuceg materijala i alata.

tavno uraditi, prateci par smernica i uz upotrebu odgovarajuceg materijala i alata.

index1

Pre pocetka postavljanja, podloga mora biti cista i ravna. Ukoliko postavljate laminat preko vec postojeceg poda, a i to je moguce, proverite da li ce biti potrebno da se vrata prilagode novoj visini poda. Ako se laminat postavlja preko betonske podloge, pozeljno je postavljanje parne brane, ali i folije za prigusenje udarne buke. Ova folija takodje omogucava i dodatno poravnanje poda.

index

Nacin spajanja ploca zavisi od proizvodjaca pa je potrebno da procitate uputstvo pre pocetka. Kada dodjete do kraja reda, vrlo je verovatno da cete poslednju plocu morati da skracujete kako bi se uklopila u slobodan prostor. Komad koji Vam je ostao nakon secenja nemojte bacati, vec njime treba da zapocnete naredni red, cime se i materijal u velikoj meri stedi. Kada isecenim komadom zapocinjete red, povedite racuna o tome da isecenu stranu postavite okrenutu prema zidu.

_sp-najlakse-postaviti-laminat

Poslednji korak je postavljanje lajsni. Kao i kada je u pitanju laminat, i nacin postavljanja lajsni zavisi od proizvodjaca, pa obavezno procitajte uputstvo. Ipak, jedno im je zajednicko – one se pricvrscuju za zid, a ne za laminat jer se tako omogucava sirenje i skupljanje obloge ispod lajsne.

images