Okružite se prirodom – korisni saveti za uređenje vrta

Stresan gradski život je mnoge naveo da, ako već nisu u mogućnosti da se presele van grada, kreiraju svoju malu prirodnu oazu na prostoru koji im je dostupan. Pre nego što formirate svoj vrt, razmislite o tome šta tačno želite. Bilo da je u pitanju samo terasa, krovni vrt, ili pak bašta ukoliko živite u kući, evo par stilova i smernica koji će Vam pomoći u tom procesu.

ukoliko živite u kući, evo par stilova i smernica koji će Vam pomoći u tom procesu.

Amazingly-Pretty-Decorating-Ideas-for-Tiny-Balcony-Spaces_23ozelenjavanje

Ukoliko postoji mogućnost za to, krovni vrt na vrhu zgrade može biti vrlo atraktivan. Uređenje takvog prostora je usko povezano sa njegovom strukturom, a može biti i natkriven, što će Vam dati mogućnost da tu uživate čak i kada vreme nije idealno. Posebnu pažnju posvetite biljkama, kojih treba obezbediti koliko god kvadratura dozvoljava, i nameštaju. Ipak, ako su u pitanju otvoreni krovni vrtovi, pažljivo odaberite biljke, jer je potrebno pronaći one vrste koje dobro podnose vrućinu, hladnoću i vetar.  Nameštaj koji odaberete treba da bude čvrst i stabilan, a žardinjere sa cvećem teške kako se ne bi prevrtale.

1-cityRooftop2-5 375355e6697c75cceaa0769b1830aa5e

Lep i opuštajući kutak možete stvoriti čak i kada na raspolaganju nemate veliku površinu. Koliko god Vaša terasa bila mala, ona se uz malo veštine i volje može pretvoriti u divan prostor za odmor. Tu Vam je potrebno samo ono najneophodnije od nameštaja – sto i prostor za sedenje. Ako želite da dodate malo boje, možete jedan zid prekrečiti u neku jarku i veselu nijansu. Naravno, treba obezbediti i prostor za zelenilo. Police za cveće možete čak i sami napraviti, a ako imate baš malu terasu, biljke koje puze po zidu su najbolji izbor.

urediti-balkon balkon_skandinavski_stil_19

Ako imate dvorište, Vaše mogućnosti su daleko veće, ali tada treba i obratiti pažnju na mnogo više stvari. Pored trave, cveća i drveća, treba još urediti staze, i odabrati dobar baštenski nameštaj i rasvetu. Kako svaki detalj u dvorištu može i treba da bude i dekorativan, opredelite se za maštovite opcije. Na primer, cveće možete izložiti u neobičnim predmetima, kao što su stare kante, burad i slično, a i klupe u hladovini mogu biti neobične i od najrazličitijih vrsta materijala. Posadite mirisne biljke poput ruzmarina i lavande, kako bi Vaš vrt bio još prijatnije mesto za odmor. Ukoliko postoji mogućnost, uvedite i vodeni element, koji čak možete i sami napraviti. Oprema za njihovu izradu se može pronaći u odgovarajućim prodavnicama, a lako ih je instalirati, pa ćete to moći i sami da uradite.

vrt-staza-dizajn (8) uredjenje-vrta-1