Kako uspešno slagati boje u enterijeru

Da biste promenili atmosferu u enterijeru, dovoljno je da unesete elemente u raznim bojama. Njihov uticaj lako možete proveriti – promenite boju nekog detalja i videćete promenu. Kako biste uspešno vladali slaganjem boja, treba da se upoznate sa osnovama: postoje tri osnovne boje, kao i tople i hladne. Pored toga, nije na odmet poznavati i njihov psihološki uticaj, jer boje u enterijeru u velikoj meri utiču na raspoloženje ukućana. Kada sve to znate, možete preći na razne šeme kombinovanja boja.

e i hladne. Pored toga, nije na odmet poznavati i njihov psihološki uticaj, jer boje u enterijeru u velikoj meri utiču na raspoloženje ukućana. Kada sve to znate, možete preći na razne šeme kombinovanja boja.

images (1) images (2)

Ako volite da Vam u enterijeru preovladava jedna boja, primenite monohromatsku šemu, a ako ste ljubitelj crne, bele i njihovih nijansi, odlučite se za ahromatsku šemu. Pored toga, na raspolaganju su Vam i analogna šema, koja podrazumeva kombinovanje srodnih boja, odnosno onih koje su susedne u krugu boja, kao i komplementarna šema, koja podrazumeva suprotne boje. Monohromatska šema je zanimljiva ali može da bude i zamorna, dok je ona ahromatska vrlo zanimljiva i moderna. Analogna šema je vrlo prijatna, dok se komplementarnom šemom mogu postići zanimljivi rezultati.

преузимање преузимање (1)

Ako želite da otkrijete koje se boje slažu, upotrebite krug boja i jednakostranični trougao upisan u krugu. Jedno teme postavite na boju koju želite u svom enterijeru, a druga dva će Vam pomoći da odredite koje će se boje najbolje slagati sa onom koju želite kao dominantnu.

valerski-krug-1