Kuhinje po meri – smernice za lepu i funcionalnu kuhinju

Ukoliko je Vaš prostor specifičan ili imate neke određene ideje, kuhinje izrađene po meri su za Vas idealno rešenje. One se mogu potpuno prilagoditi kako prostoru u koji se ugrađuju, tako i Vašim željama. Klasične kuhinje se često ne uklapaju u Vašu viziju, dok su mogućnosti pri izradi kuhinje po meri neograničene. Ipak, potrebno je dobro razmisliti o rasporedu i stvoriti ne samo lepu, već i funkcionalnu kuhinju. Evo nekih smernica koje će Vam pomoći da organizujete upravo takvu kuhinju.

i kuhinje po meri neograničene. Ipak, potrebno je dobro razmisliti o rasporedu i stvoriti ne samo lepu, već i funkcionalnu kuhinju. Evo nekih smernica koje će Vam pomoći da organizujete upravo takvu kuhinju.

преузимање (1) преузимање (2)

Uobičajeno je da visina donjih ormarića bude oko 80 cm, dok je visina gornjih ormarića najčešće 90 cm sa dubinom od 35 cm, a postavljaju se na visinu od oko 140 cm. Ipak, sve to zavisi od veličine i visine Vaše kuhinje. Preporučuje se da gornji ormarići ne budu skroz do plafona, osim ako kuhinja nije vrlo niska. Što se tiče donjih ormarića, njihova standardna dubina je 58 cm, sa radnom pločom od 60 cm.

преузимање images (4)

Najvažniji deo kod naručivanja kuhinje po meri jeste planiranje rasporeda. Sudopera i mašina za sudove bi trebalo da budu gde je instalacija za dovod vode i odvod, osim ako ne planirate novi razvod instalacija. Ukoliko imate mesta, pored šporeta isplanirajte element za boce ili fioke sa priborom za jelo i deo za šerpe i lonce.

images images (3)

Kuhinje se najčešće izrađuju od iverice, koja je finansijski prihvatljiva, a ovaj materijal je lak za obradu. Da voda ne bi došla do iverice, vidljive strane se porubljuju ABS trakom. Materijal od koga se uglavnom izrađuju vrata kuhinje je medijapan. Medijapan se lako može oblikovati i izbor dezena je jako veliki. Ipak, ovaj materijal je dosta osetljiv na oštećenja, a može se desiti i da promeni boju ukoliko je direktno izložen sunčevim zracima.

images (2) images (1)