Bambus parket – prednosti i mane

Bambus parket postaje sve popularnija podna obloga zbog dobrog kvaliteta i brojnih drugih prednosti. Ovaj parket ima mnoge osobine tvrdog drveta premda je napravljen od bambusa, odnosno biljke. Ova biljka je obnovljiv resurs, što je veoma bitno ako Vam je ekološka svest na visokom novou. Glavna prednost bambus parketa jeste jednostavno postavljanje. Ova vrsta poda se smatra egzotičnom, pa se zato lako može naći već lakiran i spreman za nameštanje, što štedi vreme i troškove nameštanja i lakiranja standardnog parketa. Evo još nekih osobina bambus parketa koje će Vas zanimati ako razmišljate o tome da upravo ovu vrstu podne obloge odaberete za svoj stan ili kuću.

ravljen od bambusa, odnosno biljke. Ova biljka je obnovljiv resurs, što je veoma bitno ako Vam je ekološka svest na visokom novou. Glavna prednost bambus parketa jeste jednostavno postavljanje. Ova vrsta poda se smatra egzotičnom, pa se zato lako može naći već lakiran i spreman za nameštanje, što štedi vreme i troškove nameštanja i lakiranja standardnog parketa. Evo još nekih osobina bambus parketa koje će Vas zanimati ako razmišljate o tome da upravo ovu vrstu podne obloge odaberete za svoj stan ili kuću.

TN_4953

Bambus je izdržljiv, veoma otporan na vlagu i lak za održavanje, što ga čini odličnim izborom čak i za kuhinju. Sve što je potrebno jeste da ga povremeno prebrišete vlažnom krpom u sklopu redovog održavanja. Bez obzira na to što dobro podnosi vlagu, prekomerna oštećenja vodom će dovesti do njegovog deformisanja. Pored toga što je otporan na vlagu, bambus je otporan i na insekte. Po ceni je u rangu sa većinom drugih vrsta parketa, a trenutno je veoma atraktivan jer donosi notu elegancije u prostoriju. Premda podovi od bambusa mogu vremenom promeniti boju, površina može da se obnovi brušenjem i tako će dobiti nov i svež izgled.

domis_enterijeri_-_bambus_parket

Osnovna mana bambus parketa jeste način izrade. Njegov osnovni sastojak je formaldehid-lepak koji vremenom oslobađa hemikalije u vazduh, pa može biti loš za zdravlje. Prirodna boja bambusa je žućkasta, a da bi se dobila tamnija boja, bambus se dodatno tretira što smanjuje njegovu tvrdoću. Zato ga je lako ogrebati teškim komadima nameštaja, ali to je slučaj i kod drugih vrsta parketa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA