Osvetljenje - Par saveta za ugodan prostor u dnevnoj sobi

Prirodna svetlost je najpoželjnija i treba je maksimalno iskoristiti. Veliki prozori, zavese koje propuštaju svetlost i svetliji tonovi zidova doprinose prozračnosti i svetlini prostora.

Veštačko osvetljenje treba biti dobro raspoređeno po celoj prostoriji. Kombinacija opšteg osvetljenja, kao što su plafonjere ili ugrađene svetiljke, sa direktnim osvetljenjem, poput stolnih lampi, omogućava prilagodljivost u zavisnosti od potreba.

Svaka zona u dnevnoj sobi može imati specifično osvetljenje. Na primer, čitanje ili radni prostor zahteva usmerenu svetlost, dok se za deo namenjen opuštanju preporučuje mekše osvetljenje koje stvara prijatnu atmosferu.

Korišćenje dimmera omogućava prilagodljivost jačine svetlosti prema trenutnim potrebama i stvaranju različitih ambijenata u različitim situacijama.

Ukratko, pravilno osvetljenje u dnevnoj sobi značajno utiče na atmosferu i funkcionalnost prostora, te se preporučuje pažljiv odabir svetiljki i rasporeda osvetljenja kako bi se postigao optimalan efekat i stvorio prijatan prostor za svakodnevni život.