Podovi od eko materijala

Eko materijali su nekad možda izgledali monotono i bledo, ali to više nije slučaj. Ekološki svesni ljudi sve češće biraju ekološke materijale, a proizvođaći se trude da takve želje zadovolje, te na tržištu sada ima dosta takvih opcija. Kada su u pitanju podovi, upotreba ekoloških materijala je vrlo bitna, jer se podovi menjaju i prerađuju, a zahvaljujući ekološkim materijalima smanjuje se njihov uticaj na životnu sredinu i količina otpada koja se generiše. Ako ste zainteresovani za ovakve vrste podova, evo par rešenja za Vas.

terijala je vrlo bitna, jer se podovi menjaju i prerađuju, a zahvaljujući ekološkim materijalima smanjuje se njihov uticaj na životnu sredinu i količina otpada koja se generiše. Ako ste zainteresovani za ovakve vrste podova, evo par rešenja za Vas.

domis_enterijeri_-_bambus_parketvinil-podno-grejanje

Pluta se najčešće do sada koristila na zidovima i relativno je nov materijal u svetu podova. Ona se dobija od kore hrasta, ali je najvažnije da se drvo ne seče već se skida kora sa njega. Ta kora izrasta ponovo posle 3 godine, te predstavlja idealan obnovljivi izvor. Pored toga, pluta je otporna na vatru i lako se održava. Ona takođe može da se obrađuje tako da se njena boja prilagodi potrebama, a u zavisnosti od kvaliteta, može da traje od 10 do 30 godina.

timthumb 4.1.1

Bambus je takođe nov materijal kada su u pitanju drveni podovi, ali postaje sve popularniji. Bambus je biljka koja ima određene karakteristike drveta, a to je da je izdrživ i lako se montira i održava. Za razliku od drveća koje raste do svoje zrelosti čak i po 20 godina, bambusu je potrebno samo 3 do 5 godina. Javlja se u čitavom nizu boja  i šara, što mu omogućava da bude izuzetno prilagodljiv.

bambus2-1 33211040

Linoleum je još jedan ekološki materijal a takvi podovi su dugotrajni i otporni na mrlje. Sastoji se od lanenog ulja kome se dodaju ostaci plute, drvena piljevina, smola, krečnjak i prirodni pigmenti i takva masa se nanosi na podlogu od jute. Pored toga što se izrađuje od prirodnih materijala, linoleum ima još dosta izuzetnih osobina – teško je zapaljiv, lako se održava, otporan je na habanje i može se koristiti u svim vrstama prostorija.

41_1 369-podovi-od-linoleuma