Pravilno postavljanje i lakiranje parketa

Kada je u pitanju parket i kvalitet poda, postavljanje je od presudnog značaja. Da biste izbegli razne neželjene posledice, najvažnije je naći kvalifikovanog majstora. Ipak, nije na odmet da i sami znate par stvari o parketu, njegovom postavljanju i bitnim koracima, kako biste mogli da pratite koliko je rad majstora kvalitetan. Na primer, dva najbolja načina za postavljanje parketa su lepljenje ili zakivanje u drvenu podlogu. Pored toga, možete birati između klasičnog i modernog načina postavljanja. Evo još nekih bitnih stvari koje treba znati kada je u pitanju postavljanje parketa.

e koliko je rad majstora kvalitetan. Na primer, dva najbolja načina za postavljanje parketa su lepljenje ili zakivanje u drvenu podlogu. Pored toga, možete birati između klasičnog i modernog načina postavljanja. Evo još nekih bitnih stvari koje treba znati kada je u pitanju postavljanje parketa.

преузимање (1)

Da bi proces postavljanja parketa bio uspešan, potrebno je ispuniti određene norme. Kvalitet podloge na koju se stavlja parket je od presudnog značaja. Podloga mora biti potpuno ravna, u suprotnom može doći do razdvajanja letvica i škripanja parketa. Dozvoljeno odstupanje iznosi samo 2mm po dužnom metru, što predstavlja idealnu podlogu za postavljanje parketa.

ponuda-postavljanje

Nakon postavljanja sledi proces hoblovanja i lakiranja, koji se sastoji iz nekoliko faza. Prvi sloj laka se nanosi kada je iz cele prostorije i sa poda u potpunosti uklonjena sva prašina. Prašinu je obavezno obrisati kako ne bi dospela na lak i izazvala pojavu tačkica. Pri odabiru laka, treba voditi računa o uklapanju sa vrstom drveta od koga je napravljen parket, a na osnovu vrste laka se određuje i to koliko ga je puta potrebno nanositi. Pre završnog sloja parket se mora ispolirati da bi se odstranila i najmanja čestica prašine.

IMG_4941

Optimalni uslovi za postavljanje parketa su temperatura od oko 20 stepeni, vlažnost vazduha između 60 i 70 procenata a prostorija u kojoj se postavlja parket ne bi trebalo da bude izložena promaji ni direktnim sunčevim zracima. Vreme potrebno za završetak lakiranja parketa zavisi od sušenja slojeva. Svaki sloj se u proseku suši 24 sata, a potrebno je da bude potpuno suv pre nanošenja sledećeg sloja. Nakon nanošenja završnog sloja, sačekajte par dana pre nego što počenete da unosite nameštaj.

images