Postavljanje podnih plocica – Prakticni saveti

Pre postavljanja plocica se obicno vrsi kupovina, a da biste to dobro uradili, potrebno je planiranje i razmisljanje o uredjenju prostora. Kada je u pitanju samo postavljenje plocica, portrebno je da razmotrite prostor i izvrsite premeravanje. Premeravanje je posebno bitno jer je pravilo da se kupuje 10% vise plocica u odnosu na povrsinu prostorije, zbog onih koje se tokom rada mogu polomiti ili ostetiti. Podloga mora biti ne samo suva i cista, vec i dovoljno cvrsta, jer su plocice teske. Ukoliko planirate da ih sami lepite, evo jos saveta kako da to pravilno uradite.

puje 10% vise plocica u odnosu na povrsinu prostorije, zbog onih koje se tokom rada mogu polomiti ili ostetiti. Podloga mora biti ne samo suva i cista, vec i dovoljno cvrsta, jer su plocice teske. Ukoliko planirate da ih sami lepite, evo jos saveta kako da to pravilno uradite.

postavljanje-podnih-plocica

Podloga na koju se plocice lepe mora biti dobro izravnana, a u tu svrhu treba koristiti namesnski lepak za plocice. Pre nego sto pocnete sa lepljenjem, mozete cak i izvrsiti probu bez lepka, i tako cete moci da utvrdite raspored plocica. Kada lepite plocice, potrebno je da izmedju njih ostavite prostor do 5mm koji se popunjava masom za fugovanje.Prilikom lepljenja korstite libelu, kako biste bili sigurni da su sve plocice u istoj ravni. Nakon zavrsetka sacekajte bar 24 sata, i potom mozete poceti da nanosite masu za fugovanje.

GetContentImage

Ukoliko su u pitanju podne plocice u kupatilu, njih ne bi trebalo da postavljate potpuno ravno, vec pod malim nagibom. Tako se stvara blagi pad prema slivniku, sto je vrlo korisno ukoliko iz nekog razloga dodje do izlivanje vode – ona ce teci u slivnik i nece prelaziti u druge prostorije. Iz ovog razloga je pozeljno da plocice budu manjih dimenzija; sa njima se lakse radi, a to je narocito korisno ako ste pocetnik u ovom poslu.

how-to-clean-tile